U okviru "Škole paleografije", sinoć je u Narodnoj biblioteci u Trebinju predavanje održao dr Goran Komar, dok su polaznici škole obišli nekoliko srednjovjekovnih nekropola sa ćiriličnim natpisima u Gornjem Hodovu, Radimlji i Vidoštaku kod Stoca, te Veličanima kod Trebinja.

skola paleografije trebinje goran komar

Prema riječima dr Komara, želja je bila da studenti, postdiplomci, istoričari i oni koji izučavaju srpski jezik na Filološkom fakultetu u Nikšići i Filozofskom fakultetu u Banjaluci posjete spomenike od izuzetne važnosti za političku i crkvenu istoriju našeg naroda, čime su po prvi put mogli da vide kako se iščitavaju stari spomenici.

"Da učesnici prstima dotaknu i osjete ove natpise i da na taj način doprinesemo njihovom obrazovanju, jer se inače ovakva terenska istraživanja kod nas ne praktikuju", istakao je dr Komar, dodajući da ovaj praktičan rad za studente, kako su mu priznali, donosi veoma značajno iskustvo.

On je dodao da je kao posebno značajan lokalitet koji su studenti obišli bio u Vidoštaku kod Stoca, gdje se nalazi grobni kamen kaluđerice Marije.

„Kada se stavovi oštro i nepomirljivo sukobljavaju i kada se javljaju teze o neprisustvu bilo kakve crkvene organizacije u srednjovjekovnom Humu ili Bosni, izgovorene čak od visokih franjevačkih autoriteta, pritom po obrazovanju istoričara – mi pokazujemo spomenik srpske kaluđerice Marije, žene popa Dabiživa, koji je jasno datovan 1231. godinom“, naveo je Komar.

Prof. dr Jelica Stojanović, koja je u Trebinje stigla sa grupom studenata Odsjeka za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, ističe da je zamisao ove škole da se povezuju prostori srpskog jezika i istorije, da se zajedno istražuje i da se mladi uče koliko bogatstvo i kakvo nasljeđe našeg jezika i istorije postoji na ovim prostorima.

„O paleografiji se na fakultetu veoma malo govori i ovo je jedno veliko iskustvo za studente da vide kako se iščitavaju stari spomenici i šta imamo u nasljeđu, jer kada se to vidi uživo - zauvijek ostane u sjećanju“, rekla je Stojanović.

U okviru „Škole paleografije“ u Muzeju Hercegovine večeras će biti otvorena izložba „Plemenito“, autorskog tima iz udruženja istoričara „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke.

Prethodno će predavanje na temu „Istorija srpskog pisma“ održati prof. dr Jelica Stojanović.

Početak je u 19.00 časova.

Organizator ove škole je Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, a uz podršku Grada Trebinja, Muzeja Hercegovine i Narodne biblioteke.