U Trebinju je danas trideset i dvoje građana potpisalo ugovore o radu sa 19 privrednika koje je Grad subvencionisao sa 234.500 KM.

zaposlenje trebinjci

Potpisivanje ugovora u Gradskoj upravi obavljeno je u okviru projekta dodjele subvencija poslodavcima za zapošljavanje boračkih kategorija, koji je pokrenuo Grad Trebinje.

Ugovor je potpisalo 29 lica sa srednjom stručnom spremom i troje sa visokom.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je novinarima da se subvencija dodjeljuje 23 mjeseca, tako što će Grad prvih 11 mjeseci plaćati 50 odsto, a narednih 12 mjeseci 25 odsto iznosa plate sa doprinosima.

On je izrazio zadovoljstvo što je riječ o radnim mjestima u realnom sektoru.

"Privrednici su se odazvali, našli su ljude putem delegiranja iz Boračke organizacije Trebinja. Spiskovi su formirani i svi koji su bili prijavljeni su i odobreni", naveo je Petrović i dodao da će ovaj program subvencionisanja zapošljavanja boračkih kategorija biti nastavljen.

On je istakao da će Grad uputiti i novi javni poziv da bi prikupili dodatne aplikacije za rješavanje problema nezaposlenosti porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca ili djece demobilisanih boraca, čija se imena nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Najveći broj novozaposlenih, njih 10, dobilo je posao u Industriji alata Trebinje /IAT/.

Direktor IAT-a Branka Ratković kaže da je subvencija Grada veoma značajna i da je olakšala obuku radnika i prekvalifikaciju jer u Trebinju nema adekvatne škole.

zaposlenje trebinjci

"S obzirom na to da je Industrija alata na putu oživljavanja proizvodnje, nadamo se da ćemo i ovim akcijama ojačati proširenje proizvodnje i olakšati primanja radnika", kaže Ratkovićeva.

Magistar industrijskog inženjerstva i menadžmenta Slavoljub Grče kaže da je aktivno tražio posao još od 2012. godine, kada je u Agenciji za mala i srednja preduzeća odradio pripravnički staž, te izrazio zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da radi.

"Danas sam potpisao ugovor i počinjem da radim u Industriji alata. Neizmjerno sam zahvalan direktoru Ratkovićevoj i gradonačelniku Petroviću što su omogućili da dobijem posao u struci. Prezadovoljan sam, posebno time što sam nakon toliko vremena dobio posao", dodao je Grče.