Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je danas u Trebinju posthumna odlikovanja za 13 porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske, odlikovanih na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske.

odlikovanja za borce trebinje (3)

Odlikovanja su posthumno podijeljena za četiri porodice iz Trebinja, tri iz Bileće, tri iz Gacka i jednu iz Nevesinja.

Karan, generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske, istakao je da je ovo simboličan čin zahvalnosti i najvećeg poštovanja i priznanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih građana Srpske i njenih institucija za doprinos koji su poginuli borci dali svojom žrtvom.

"Taj doprinos je Republika Srpska. Borili su se za živote svojih porodica, za živote svih nas i u toj borbi dali svoje živote. Dajući svoje živote dali su nam slobodu i Republiku Srpsku - Republiku Srpsku koja će biti dostojna poginulih, vojske i naroda koji su je stvarali", rekao je Karan.

On je dodao da Republika Srpska i na ovaj način iskazuje poštovanje prema porodicama poginulih heroja.

"Naša je dužnost, ne samo da ih se sjećamo, nego i obaveza da nastavimo da gradimo njihov svijetli cilj prema kome su stremili - život u slobodi, dostojanstvu i miru. NJihova djela su vodilja svih naših generacija - posebno mladih", istakao je Karan.

Podsjećajući na posljednju sramnu odluku Tužilaštva BiH, Karan je istakao da je ovo vrijeme kada moramo stalno i iznova ponavljati da su Republika Srpska, vojska i njen narod vodili oslobodilački, odbrambeni, građanski rat i da su branili porodice, svoja ognjišta i svoju slobodu.

Prema njegovim riječima, u toj borbi odbranili su i već stvorenu Republiku Srpsku i to je njihov najveći doprinos i to se mora stalno ponavljati.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske povodom obilježavanja 28. juna - Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i povodom obilježavanja 15. septembra - Dana poginulih i nestalih Republike Srpske odlikovao 399 poginulih boraca Srpske.

odlikovanja za borce trebinje (3)

U periodu od 2012. godine posthumno su odlikovana 1.564 poginula borca Vojske Republike Srpske na inicijativu Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i nestalih Republike Srpske.

Pozdravljajući porodice poginulih boraca gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da nema sumnje da je ovim medaljama zasluga za narod predsjednik Republike Srpske pokazao koliko cijeni podvige hercegovačkih boraca čija su imena odavno uklesana na oltaru slobode.

"Današnja odlikovanja neće, kako dolikuje, pasti na junačke grudi, nego će bljesnuti u našim dušama i podsjetiti nas na veliki dug koga nosimo sa sobom od 1991. godine. Svi smo toga duga svjesni i on nas tjera na preispitivanje i na stalno postavljanje pitanja – da li smo dostojni žrtve naših najboljih sinova i da li činimo sve da njihovu žrtvu ugradimo u projekte društvene obnove koja će donijeti boljitak porodicama poginulih boraca kao i svoj djeci istočne Hercegovine i Srpske", rekao je Petrović.

On je istakao da odgovor na ovo pitanje kod svakog nije isti, ali da su svi nestrpljivi i željni bržih pomaka nabolje posebno u ekonomskoj sferi i zapošljavanju.

Petrović vjeruje da je jedina, potpuna i duboka utjeha svim onima koji su u ratu izgubili svoje najdraže prosperitetna i snažna Republika Srpska, koja se razvija u modernu državu svih njenih građana.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić istakao je da je ovo prilika da se istakne koliko je breme nosila istočna Hercegovina u ratnoj epopeji koja je iznjedrila ono što danas imamo i u čemu uživamo.

On je podsjetio da je sa područja Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja, LJubinja, Berkovića i rejona Boraka živote dalo 1.246 boraca, od kojih je poginulo 1.059, dok je 118 nesretno stradalo ili umrlo, a nestalo i zarobljeno 69 boraca Vojske Republike Srpske.

Nikola Kokić, kome je otac poginuo 1. oktobra 1991. godine na području Trebinja, kaže da mu ovo odlikovanje mnogo znači, jer govori da porodice hrabrih stvaralaca Republike Sropske nisu zaboravljene.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su posthumno Trebinjci - Božo Kokić, Predrag Putica, Dragomir Kovač i Milenko Vico, Bilećani – Ranko Milošević, Aleksandar Dragić, Miloš Milićević, iz Gacka Marko Milović, Momo Milošević i Žarko Pejak, te Milimir Kovačević iz Nevesinja.

Svečanosti uručenja odlikovanja prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija Trebinja, Nevesinja, Gacka i Bileće.