„Opasniji“ od džihadista i vehabija – Ravnogorski pokreti „bezbjednosna prijetnja“ za BiH

Izvor: novosti.rs Foto: novosti.rs
TREBINJELIVE 13. 10. 2017. - 13:13h

Prema podacima iz Informacije o stanju bezbednosti u BiH u 2016. u toj državi, pored vjerskog, kako se tvrdi, je „vidno prisutan“ i etnički/nacionalni ekstremizam, a među nosiocima takve vrste radikalizma sa povremenim nasilnim manifestacijama izdvojeno je nekoliko „ravnogorskih pokreta, sljedbenika ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata“, prenio je sarajevski portal Kliks.

cetnik

Inače, ova Informacija Ministarstva bezbjednosti naći će se pred državnim parlamentarcima 25. oktobra.

Pozivajući se na podatke iz Informacije Ministarstva bezbjednosti BiH, ovaj portal navodi da je riječ o „ideološki istovjetno koncipiranim organizacijama koje su, tvrdi se takođe, sebi za cilj postavile ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta, između ostalog, i radi opstrukcija evroatlantskih integracija te države.

„Među nosiocima takve vrste radikalizma s povremenim nasilnim manifestacijama izdiferencirano je nekoliko ravnogorskih pokreta koji su sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. To su ideološki istovjetno koncipirane organizacije koje su, pored agresivnog negiranja legitimnosti države BiH i opstrukcija evroatlantskih integracija, postavile sebi za cilj ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta“, navodi se u informaciji tog ministarstva.

Navodi se i da ravnogorski pokreti imaju negativan uticaj na bezbjednosno okruženje u BiH jer su „pojedini njihovi lideri prilikom javnih govora pozivali na nacionalnu i vjersku netrpeljivost, negiranje BiH, te iznosili naglašeno radikalne stavove“.

Poseban bezbjednosni izazov za BiH je, navodi se dalje, i povratak državljana te zemlje koji su se na ratištima u Ukrajini i dijelu Sirije, pod kontrolom snaga Bašara al Asada, borili kao dobrovoljci i plaćenici.

U Informaciji stoji da je broj odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku smanjen krajem 2015. godine, da bi u 2016. godini, kako se tvrdi, bio evidentiran samo jedan odlazak državljanke BiH koja je u Siriju otišla radi sklapanja braka sa dobrovoljcem porijeklom iz Srbije.

„U BiH se nalaze osobe koje podržavaju takve odlaske, mada ne preduzimaju konkretne aktivnosti da bi se pridružili bh. dobrovoljcima, što u velikoj mjeri otkriva važnost fenomena radikalizacije i posljedica koje mogu iz toga proizaći. Pored sigurnosnih elemenata koji proističu iz odlaska dobrovoljaca državljana BiH u Siriju i Irak, poseban izazov za BiH predstavlja i povratak navedenih osoba u našu zemlju, te aktivnosti koje sprovode nakon povratka“, navodi se u Informaciji.

Bezbjednosne službe BiH, navodi se dalje u Informaciji, ne raspolažu informacijama da povratnici sa sirijsko-iračkog ratišta planiraju izvršenje nezakonitih aktivnosti, ali su oni i dalje značajan sigurnosni izazov za državu.

„S obzirom na to da je većina dobrovoljaca na području Sirije i Iraka bila izložena dodatnoj radikalizaciji te da su stekli vojne vještine u direktnom učešću u borbenim aktivnostima u Siriji i Iraku, nakon čega su se vratili u BiH, ne može se sa sigurnošću isključiti njihovo eventualno nezakonito djelovanje. Naime, manji broj povratnika sa sirijskog ratišta su vrlo agresivni sljedbenici i promoteri ideologije IDIL-a, što može predstavljati ozbiljniju sigurnosnu prijetnju u narednom periodu“, piše u Informaciji.

Ističe se da je djelovanje radikalnih selefijskih grupacija nastavljeno i nakon objavljivanja Uputstva Islamske zajednice u BiH da zatvori nelegalne džemate, odnosno paradžemate.

Ministarstvo podsjeća da je cjelokupan proces tokom 2016. godine izazvao negativne reakcije među pojedinim liderima i sljedbenicima radikalnog selefizma na području BiH.

„Pojedini selefijski paradžemati koji djeluju u BiH izdiferencirani su kao žarišta ekstremizma i radikalizma. Istupi čelnika ovih paradžemata tokom 2016. godine, kao i podrška stavovima njihovih članova, povremeno su ozbiljno uticali na mogućnost njihovog radikalnijeg ponašanja pa i izvođenja nasilnih akata“, navodi, između ostalog, Ministarstvo bezbjednosti BiH.

TAGOVI:

Komentari

Tačno. Potomci onih koji su bili na gubitničkoj strani a nikada nisu mogli prihvatiti činjenično stanje pokušavaju vratiti nešto što je prohujalo sa vremenom. Svoje neuspjehe u životu, moralne ili materijalne pokušavaju rehabilitovati kroz rehabilitaciju nečeg čemu više nema mjesta u normalnim glavama. Ako smo mogli Partizanski pokret i NOB prepustiti zaboravu a u čijim plodovima rada uživamo i danas, čemu onda ovi neuredni tipovi.
Da nerazumni umovi, da ne kažem bolesni, ne pomisle da ljude dijelim po ideološkoj pripadnosti, otvoreno im kažem da ljude dijelim isključivo na ljude i neljude. tako su me vaspitali tako se i ponašam. Savjest se ne pere, kojekakvim pokretima, bogomoljama i spomenicima nego pokajanjem i radom.
I zato apelujem, dosta podjela, ne velič ajte jedne time što ćete skrnaviti druge. Ne spominjite žrtve jednih bez žrtava drugih…
Možda je najbolje da se nikako ne bavimo istorijom, jer što se Srba tiče malo je tamo lijepog. Nijedan narod nema toliko regicida koliko ih ima srpski narod… Karađorđe, Mihailo, Aleksandar, Zoran.

Odgovori

Kosmopolita mars iz SRPSKOG TREBINJA proslo je tvoje komunisticko vrijeme!

Odgovori

gledam sliku i pjevusim.sve je postalo pepeo i dim ili prdomahovina i nista vise.

Malo se skoncetrisi kada pises komentar. Ili si senilan pa dok si napisao gomilu gluposti na kraju pises DOSTA PODJELA , a ljude nazivas neurednim MAMLAZE JEDAN.

Odgovori

“ Lako ce vama biti da stvarate tu vasu novu drzavu sa omladinom koja je vaspitavana i skolovana u Kraljevini, voleo bih da dozivim da vidim, kakvu ce drzavu stvoriti vasa komunisticka omladina“ . Djeneral Draza Mihailovic na sudjenju.
A kakvu(e) su drzavu(e) stvorili svi smo svjedoci.

Odgovori

Bravo za komentar,citao sa tu ČIČINU izjavu sa sudjenja…

Postovani kosmopolita. Da bi znao gdje si krenuo moras i da znas odakle kreces. A u tvojim redovima vidim da nisi dalje stigao od vlastitog dvorista iz kog si nesvjesno krenuo u taj tzv. kosmopolitizam.

Odgovori

Neka mene u mom dvorištu tu mi i jeste najljepše a tebi zlatni puti kuda god da si krenuo pa makar i na Ravnu goru.

Odgovori

Ne da si malouman nego najsigori

Ti si očigledno učio istoriju iz Bulajićevih filmova i na takmičenjima titovim stazama revolucije…

Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije i bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora.
serbzone.com/drazin-barjak/

Odgovori

Vecita teznja Srba ,,,,Izaci naTri mora ali se u istoriji zavrsavalo uvek na tri Morave ,,,,,

Odgovori

Postovani kosmopolita. Zahvaljujem na finim zeljama u vezi mog planiranog putovanja na RAVNU GORU 2017-10-30 gdje i tebe i ostale ljude dobre volje pozivam da zajedno vratimo cast i pokazemo postovanje svima onima koji su se na jedan ili drugi nacin borili za opstanak naseg naroda na ovim prostorima. Evo ako pristajes budi moj gost i da zajedno podrzimo CCCC.

Odgovori

Hvala na pozivu, ali ipak se iz EU ne bih vraćao ni među takve ljude ni u takve gore.

Odgovori

Kosmopolita je čestica prošlosti koja će s vremenom nestati ! A ova prozivka je naravno vješta manipulacija muslimanske agencije s ciljem da odvrati pažnju dok ona širi svoju mrežu po čitavom Balkanu ! Aktivni su i biće aktivni dok se ne desi konačno rješenje …….

Odgovori

Koji je ovo kastig sa ovom bradetinom?

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja