Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije posjetio je srpske pritvorenike u Haškom tribunalu, kojima traju suđenja.

vladika atanasije jevtic

Tokom svog boravka u Holandiji od 5. do 8. oktobra, vladika Atanasije je, zajedno sa protojerejom Vojislavom Bilbijom, duhovnikom pri pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, posjetio pet preostalih pravoslavnih Srba.

Pritvorenici su prelomili slavski kolač povodom praznika Začeća Svetog Jovana Krstitelja, a zatim je i svaki od pritvorenika učestvovao u svetim tajnama po blagoslovu duhovnika, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Potom su pritvorenici imali priliku da razgovoraju sa episkopom Atanasijem, što je i na vladiku i na pritvorenike ostavilo dubok i dirljiv utisak.

Vladika Atanasije je, sa blagoslovom nadležnog episkopa zapadnoevropskog Luke, služio u Parohiji Svetog Nikole u amsterdamskom predgrađu Zandam.

Tokom boravka u Holandiji, episkop Atanasije je služio i liturgije u parohijima u Amsterdamu i Roterdamu.

On je služio i pomen srpskim vojnicima koji su se nakon Prvog svjetskog rata i zarobljeništva u NJemačkoj našli u Holandiji, gdje je umrlo njih 29 izmučeno teškim bolestima, pa su zajedno sahranjeni na groblju Gerderen kod Apeldorna, u centralnoj Holandiji.

Episkop Atanasije je služio i liturgiju u roterdamskoj Parohiji Svete Trojice, a nakon bogosluženja održao je i predavanje za vjernike.