U Američkom kutku u Trebinju održana je prezentacija "Education USA" za učenike II i III razreda srednjih škola koji žele da koriste mogućnost stipendiranja za nastavak svog akademskog obrazovanja na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Americki kutak

Učenici koji su zainteresovani za stipendije trebaju da se prijave u Američki kutak koji će ih poslje toga spojiti sa Educatiion USA centrima u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

"Mi pomažemo kod procesa aplikacije, procesa pronalaska samih stipendija, školarina i moguće je otići na razne načine putem sporta (košarka, fudbal, atletika...) ili po uspjehu i prosjeku u školovanju", rekla je savjetnik u Education USA centru u Mostaru Anja Kresojević.

Proces aplikacija može da bude dugačak i zato se radi sa učenicima drugih i trećih razreda, jer priprema za testove zavisi od znanja engleskog jezika, ocjena.

Istovremeno se može aplicirati u SAD na osam, a i više univerziteta.

Stipendije mogu biti pune, polovične, do 20 ili 30 odsto. Ako su polovične, uključen je studentski dom, menza, sama cijena fakulteta, a puna uključuje sve osim troškova avio karte i studentske vize.

Dosadašnja iskustva su dobra i ima mnogo uspješnih priča iz Banjaluke i Sarajeva.

Prošle godine je iz BiH bilo 309 studenata na raznim stipendijama na raznim nivoima studija. Na postdiplomskim studijama ima 196 studenata.