U Bileći se 5. novembra održava prvi polumaraton u bogatoj sportskoj istoriji ovog grada a očekuje se učešće do 300 maratonaca iz desetak zemalja kako iz regiona, tako i iz Evrope i Afrike.

polumaraton bileca

Pokrovitelj 1. Bilećkog međunarodnog polumaratona je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Organizator je opština Bileća, a suorganizator i nosilac tehničke pripreme Zavičajni klub "Osvit" Bileća.

“Stazama Bileće trčaće dvadesetak učesnika Olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava, nosioci državnih rekorda. Fond nagrada je izuzetno bogat a osim glavne trke organizuje se i trka zadovoljstva (5 km) kao i trka za djecu do 7 godina (100, 200, 300 m). U trci zadovoljstva i 'bambi' trci očekujemo učesnike iz svih opština regiona! Želimo da se što bolje družimo i da pobjednik trke bude prijateljstvo”, kaže  predsjednik Organizacionog odbora Ljubo Trklja, koji je i sam uspješan maratonac.

Staza duga 21 kilometar ide ulicama Bileće sve do jezera i biće i te kako atraktivna sa dosta uspona i nizbrdica što će biti veliki izazov za polumaratonce.

“Najiskrenije želimo da Bileću predstavimo u najboljem svjetlu i da učesnici trke upoznaju turističke i kulturno istorijske lokalitete našeg grada i u tom cilju je trka planirana i trasa markirana. Naša najiskrenija namjera je da budemo dostojanstveni domaćini ovog istorijskog događaja koji, nadamo se i vjerujemo, piše prvu stranicu bogate istorije. Želimo na djelu da pokažemo čovjekoljublje, gostoljublje, dobrotoljublje i gospodstvenost a sve u cilju afirmacije kako Bileće, tako i naše Hercegovine i Republike Srpske.Ovo je prvi polumaraton u istoriji Bileće a mi se najiskrenije nadamo da će ova viteška disciplina postati tradicionalna u našem gradu. Novčano nagrađujemo prvih pet u ženskoj i muškoj kategoriji. Fond nagrada se uvećava zavisno od sponzora. Želimo da naši pehari budu unikatni tj od čuvenog bilećkog kamena.”, ističe Trklja.