U Gradskoj upravi danas je potpisan ugovor za projekat rehabilitacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je vrijednost 1.665.773 evra, od kojih je oko miliona evra donacija švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju/SIDA/, dok će ostatak biti obezbijeđen iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke.

ugovor preciscivac otpadnih voda trebinje (2)

Ugovor su potpisali gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Slaviša Đurić, predstavnik izvođača radova konzorcijuma "Pfeiffer Karkanias".

Petrović je istakao da će radovi po ugovoru trajati 305 dana, te da će Trebinje, nakon više od 38 godina upotrebe prečistača voda, dobiti neophodnu kvalitetnu revitalizaciju za njegovu upotrebu u narednih 20 godina.

"Ovaj projekat je treća komponenta od više njih koji se realizuje kroz Projekat `Vodovod i kanalizacija Republike Srpske`", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je ukupna vrijednost projekta, koji se sastoji iz pet komponenti, 6,25 miliona evra od čega su 50 odsto sredstva EIB-a, 35 odsto su grantovska sredstva Vlade Srpske, a 15 odsto su sredstva Grada Trebinja.

Petrović je dodao da sredstva Grada Trebinja sufinansira Sida.

Predstavnik izvođača radova Slaviša Đurić zahvalio je Gradu Trebinju što su njih izabrali za ovako značajan posao i poželio uspješnu saradnju na zadovoljstvo svih učesnika.

On je istakao da je riječ o ozbiljnoj kompaniji koja iza sebe ima realizaciju velikih i značajnih projekata, napominjući da su nedavno završili postrojenje otpadnih voda u Bihaću, jedno od prvih u BiH koje je dobilo upotrebnu dozvolu.

Meri Berstrom, ispred agencije SIDA, istakla je da Švedska kroz slične projekte podrške želi da pomogne BiH na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

„Drugi, veoma važan cilj je zaštita životne sredine i smanjenje negativnog efekta klimatskih promjena, što je za nas jako važan aspekt i sve što Švedska radi i podržava u BiH ide zapravo u tom pravcu“, dodala je Berstrom.