U Muzičkoj školi u Trebinju je održan koncert Maje Petijević-klavir i Bojana Ćumurovića-klarinet, studenata Muzičke akademije u Cetinju.

maja petijevic klavir

Mlada Trebinjka je u svom rodnom gradu završila osnovnu i dva razreda srednje Muzičke škole, a treći i četvrti završila je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Sada je na trećoj godini Muzičke akademije u Cetinju, odsjek klavir u klasi profesora Vladimira Domazetovića.

Ne potiče iz muzičke porodice, a kao mala gledajući na televiziji koncerte pijanista zavolila je ovaj instrument. Sa četiri godine počela je da svira na sintisajzerima i još u osnovnoj školi je odlučila da že da pohađa Muzičku akademiju.

„Nikad se nisam pitala šta ću upisati jer sam znala šta volim i želim“, rekla je Maja.

Odlazak u Novi Sad je prema njenim riječima želja za dodatnim aktiviranjem, konkurencijom, jer tamošnja škola ima tradiciju preko jednog vijeka i za razliku od Trebinja - gdje je bila jedini instrumentalista na svojoj godini, tamo je bila okružena sa dosta ljudi koji se bave tim pozivom i mogla je da se takmiči.

„Trebao mi je izazov i zato sam pošla i zadovoljna sam periodom provedenim na školovanju u Novom Sadu“, kazala je Maja.

Zavoljela je Novi Sad, ali ipak daleko je od njenog Trebinja, tako da je upisala Akademiju na Cetinju.

Imala je pozitivnu tremu pred nastup, jer pet godina nije svirala u Trebinju i prvi put nakon toliko vremena čuli su je i njeni bivši profesori koji su bili prezadovoljni njenim nastupom.

„Godinu dana sviramo zajedno Bojan i ja, nastupali smo po Crnoj Gori, Požarevcu na takmičenju za drvene gudače, Italiji i zajednička želja nam je bila da nastupamo u Trebinju", objašnjava Maja.

Najviše joj po senzibilitetu odgovara Šopen, a dnevno ne svira ispod pet sati, dok jedan dan u sedmici odmara. Vježbanje počinje sa tehničkim vježbama - da se zagriju mišići i prsti, skale, akordi i to traje oko sat vremena, a nakon toga kreće sa kompozicijama - čitanje, vježbanje, preslušavanje izvođenja ostalih pijanista...

Sebe vidi kao pedagoga u radu sa djecom.

U jednočasovnom programu publika je uživala u djelima Vebera, Mesagera, Bruna...