Što se tiče kulturno-duhovnog položaja našeg naroda, on je zadovoljavajući. Što se tiče političkog položaja, i tom smislu naš narod još uvijek nema ni najosnovnija prava, a to je konstitutivnost. Šta je uzrok tome, ne bih se mogao detaljnije upuštati u analizu, a i ne želim da se kao sveštenik bavim političkim pitanjima, rekao je paroh mostarski Radivoje Krulj.

radivoje krulj

Krulj ističe da je glavni problem Srba povratnika nezaposlenost

"Jedini način rješenja je otvaranje radnih mjesta i razvoj privrede. Drugi problem je još uvijek veliki broj neobnovljenih srpskih kuća", naglasio je paroh mostarski.

On kaže da bi Srbi bili i formalno konstitutivni u HNK-a i da je dovoljno da klub hrvatskih poslanika digne ruku u Skupštini HNK i to je prvi i osnovni korak.

"Što se tiče stvarne konstitutivnost, to je kompleksnije pitanje i zaista je teško dati pravi odgovor jer vidimo i svjedoci smo koliko se hrvatski lideri bore po tom pitanju i izradi novog Izbornog zakona koji bi omogućio svakom konstitutivnom narodu da u vlast bira sebi predstavnike. Srbi, nažalost ovdje nemaju ni formalnu konstitutivnost", dodaje Krulj.

Krulj smatra da je očigledno da se i određena politička pitanja sa viših nivoa prelamaju "preko leđa" srpske zajednice u Hercegovini.