Golićeva u posjeti Bolnici Trebinje – U rekonstrukciju Vlada Srpske uložila 900.000 KM

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 11. 10. 2017. - 14:46h

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Vlada Srpske uložila gotovo 900.000 KM u rekonstrukciju Bolnice u Trebinju dodavši da su to prva ulaganja u obnovu ove zdravstvene ustanove u posljednjih više od pet decenija, od kada je počela sa radom.

bolnica trebinje radovi rekonstrukcija

Golićeva je tokom današnje posjete trebinjskoj Bolnici, čija je rekonstrukcija u toku, navela su ova ulaganja poklon Vlade Srpske gradu Trebinju.

Ona je istakla da nakon rekonstrukcije krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

„Druga faza je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja, za koje je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje“, navela je Golićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da po pola iznosa ide u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist FBiH.

„Taj novac će se sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske trošiti isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih“, rekla je Golićeva.

Rekonstrukcija Bolnice Trebinje počela je 1. juna, a završetak radova planiran je u martu naredne godine, u koje će u okviru dvije faze biti uloženo ukupno 1.400.000 KM.

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović zahvalio je Vladi Srpske i Gradu Trebinju za izdvojena sredstva te podsjetio da su radovi u vezi sa projektom energetske efikasnosti počeli 1. juna i da će prva faza biti završena u decembru, a druga u martu naredne godine.

„Vlada Srpske je prepoznala značaj ulaganja u zdravstvo“, naveo je Mijanović i podsjetio da prva faza u vrijednosti od 800.000 KM obuhvata izgradnju krova, otvora i obnavljanje fasade.

On je istakao da će u drugoj fazi, koja će koštati oko 600.000 KM, kompletna Bolnica dobiti sistem grijanja i hlađenja i mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je gradska vlast, kao odgovorna uprava, uspostavila snažan kontakt sa Vladom Srpske sa kojom će zajednički realizovati nekoliko projekata, poput rekonstrukcije zgrade trebinjske Bolnice.

„Dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom Srpske mnoge stvari u lokalnim zajednicama se mogu unaprijediti„, naveo je Petrović.

On je podsjetio da je grad Trebinje kandidovao i izgranju reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina.

„Posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definisane su potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada. Želimo da Trebinje bude čisto, a ne zapušteno, neosvijetljeno i prljavo, kao prethodnih godina“, rekao je Petrović.

On je dodao da je projektna dokumentacija dostavljena resornom minstarstvu da se razmotri finansijska konstrukcija, kako bi to pitanje bilo trajno riješeno.

„Ima još stvari koje treba riješiti, kao što je gradnja ekoloških dvorišta za selekciju otpada, edukacija djece i stanovništa o ovom pitanju. Ministarstvo će da pomogne i nabavku dodatne opreme i vozila za odvoz smeća, što ćemo zatražiti i posredstvom komunalnog preduzeća“, rekao je Petrović.

On je naglasio da će na taj način i takvom komunikacijom sa nadležnim institucijama Republike Srpske Trebinje biti čistije, bolje i privlačnije mjesto za življenje, što je interes svake vlasti.

Golićeva je prije posjete Bolnici razgovarala sa rukovodstvom Grada Trebinja, a prisustvovala je i potpisivanju ugovora za projekat „Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trebinju“.

Vrijednost ugovora je 1.665.773 evra, od čega je milion evra grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/, a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke /EIB/.

Komentari

Svaka čast gosp. Mijanoviću što je uspio da barem nešto uradi po pitanju rekonstrukcije vanjskog izgleda bolnice. To je pozitivna stvar, da se urade dotrajale instalacije. I treba da se bori da napravi jedan kvalitetan objekat, kako bi pacijenti imali barem dobru ugodnost i kvalitetan smještaj prilikom liječenja, kad već po do sada ustaljenoj praksi nemaju kvalitetnu uslugu od strane ljekara trebinjske bolnice( čast izuzecima). U tom kontekstu gosp. Mijanović mora neke stvari da iznese na vidjelo, u smislu da se aparatura trebinjske bolnice ne koristi kao nečija privatna imovina, te da svi pacijenti mogi imati jednakopravan pristup savremenim dijagnostičkim aparatima. Primjer: nedavno jedan pacijent koji je imao dva infarkta dolazi na interno odjeljenje i traži pregled na ultra-zvuk, kaže mu med. sestra koja naručuje pregled da nemože da dođe na red za tri mjeseca zbog velike preopterećenosti aparata uslijed velikog broja pregleda. Čovjek kaže da njegovo stanje zahtijeva da se uradi UZ čim prije zbog tegoba koje osjeća, ali navedena sestra je tu nemoćna. Izlazi čovjek iz bolnice i naravno poziva (svoju vezu) i isti mu taj odgovara da će provjeriti. Nakon nekolika dana navedeni pacijent dobiva poziv od „veze“ da se nemože naručiti pregled ranije redovnim putem, ali može u roku sedam dana u popodnevnim satima da uradi UZ srca uz nadoknadu od 100 konvertibilnih maraka na bolničkom aparatu. To je istinit primjer, i nije jedini, tako se čeka i na sve ostale internističke preglede. Ali nije problem da se plati 100 konvertibilnih za pregled, ali uz uredno izdati fiskalni račun ili već neki račun sa ovjerom i potpisom menadžmenta bolnice. Podrška gosp. Mijanoviću i nadam se da će pokušati da riješi i ove probleme……

Odgovori

Smjesni ste

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja