U Trebinju je održan "Šesti kros protiv dijabetesa" - humanitarno-sportska manifestacija koja je okupila preko 200 djece iz osnovnih škola iz našeg grada.

trebinjski kros

Ovim krosom želi se pokazati kolika je uloga i važnost fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa.

Vidljivo je koliko su djeca gojazna i alarmantan je podatak da na području Trebinja iz godine u godinu se povećava broj oboljelih od dijabetesa u odnosu na druge regije u Republici Srpskoj.

"Prije mjesec dana smo dobili najmlađeg člana koji ima samo jedanaest mjeseci i koji je na insulinskoj terapiji pet puta dnevno", istakla je predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Nada Bijedić.

trebinjski kros

Jedan od ciljeva akcija koje provodi ovo Udruženje je i podstaknuti sve građane i institucije, a u prvom redu građane, zdravstvene ustanove, škole, lokalnu zajednicu, farmaceutske kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv dijabetesa.

"Ovaj kros je jedan od pozitivnih primjera i u promociji zdravlja i zdravih stilova života i šalje značajnu poruku građanima da dijabetičari mogu i moraju da se bave aktivno sportom", rekla je Bijedić.

Održana je i trka u muškoj i ženskoj konkurenciji među đacima osnovnih škola. Trčalo se od Njegoševog spomenika, preko mosta "Iva Andrića", pored hotela "Leotar", Kamenog mosta i nazad do Njegoševog spomenika.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Matej Kapor, a u ženskoj Sara Tomić.

Broj dijabetičara u Trebinju se mijenja, ali oko 2.500 članova ima Udruženje dijabetičara Trebinje, a od od 7. januara do 2. maja ove godine ima troje novootkrivene djece od tri godine pa naviše, a trenutno ima oko 29 djece.

Pokrovitelj ovoga krosa je Grad Trebinje.

trebinjski kros