Nizom novina do smanjenja nezaposlenosti

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 10. 10. 2017. - 11:41h

Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju donosi niz novina i rađen je prvenstveno da bi bila smanjena nezaposlenost mladih, rekla je danas u Trebinju pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić.

radmila kocic cucic

Na javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona Ćućićeva je istakla da su njime definisane nove i bolje odredbe o kvalitetu nastavnog procesa, te veća dostupnost srednjeg obrazovanja za ciljne grupe, koje iz nekog razloga nisu mogle da pohađaju nastavu.

„Ono što smo posebno parafirali ovim zakonom jeste obrazovanje, odnosno praktična nastava kod poslodavca, koja treba da bude prilagođena tržištu rada“, rekla je Ćućićeva i dodala da bi se ta nastava izvodila svake godine tokom srednjeg obrazovanja.

Ona je istakla da je Nacrtom zakona uređena zaštita radnika, njihovih prava i obaveza – od kodeksa ponašanja nastavnika i učenika, koji je potpuno nov, do toga da postoji jedan pravilnik o disciplinskoj odgovornosti učenika na nivou republike.

„Do sada je taj pravilnik imala svaka škola za sebe“, pojasnila je Ćućićeva.

Prema njenim riječima, upisna politika će biti definisana na osnovu potreba lokalne zajednice u kojoj škola funkcioniše.

Kao jednu od novina, Ćućićeva je navela i izbor direktora škole, koga će ubuduće imenovati Vlada Republike Srpske na neograničeno vrijeme.

„Direktor, koji je dobar treba da nastavi svoj posao. Vlada imenuje direktore, jer im na taj način štiti status. Oni su imenovana lica i na taj način im čuvate radna mjesta, čime se dobija kvalitet“, kaže Ćućićeva i dodaje da bi rad direktora kontrolisalo nadležno ministarstvo.

Predsjednik Aktiva srednjih škola istočne Hercegovine Zdravka Milićević je izrazila nadu da ći ovim zakonom biti ispravljene nepravilnosti, koje su do sada postojale, navodeći da su neke od njih upisna politika, prijem radnika, prava i obaveza zaposlenih.

TAGOVI:

Komentari

Zdravka Milicevic nema pojma o srednjem obrazovanju.Bruka ko vas predstavlja.

Odgovori

A direktori skola i dalje ostaju DIFovci?
Je li i to novina ili praksa?

Odgovori

Uopšte nije bitno šta je završio,to je poruka.Bitno da je partijski podoban.Kad bi inače difovac moga biti npr ma dal je moguće,direktor gimnazije,koja bi trebala biti prestiž a ne kanta za partijske poslušnike.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja