Golić – HE „Dabar“ biće žila kucavica Hercegovine

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 10. 10. 2017. - 16:59h

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Vlada Republike Srpske finansira velike i važne projekte u Hercegovini, a jedan od njih je Hidroelehtrana /HE/ „Dabar“, koja će biti žila kucavica cijele Hercegovine.

golic nevesinje

„Kao ministarstvo smo od prvog dana u ovom važnom projektu koji ima višenamjenski značaj – vodosabdijevanje, navodnjavanje i proizvodnju električne energije. Završetkom ovog kapitalnog objekta HE `Dabar` će proizvoditi više od 159 megavata električne energije“, rekla je Golićeva.

Ona je danas sa saradnicima, te poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilijom Tamindžijom i Draganom Ristićem posjetila gradilište HE „Dabar“ gdje je razgovarala sa rukovodstvom preduzeća.

Golićeva je dodala da je u toku izgradnja pristupnog tunela Straževica koji je u završnoj fazi i koji je pristup velikom tunelu od 12.100 metara.

„Svi radovi idu planiranom dinamikom. To su veoma zahtjevni i kompleksni radovi s obzirom na teren. Posebno sam ponosna kao ministar građevinarstva što je naša domaća građevinska operativa uključena od prvog dana na izvođenju radova na ovom hidroenergetskom objektu“, navela je Golićeva.

Ona je naglasila da će ovaj projekat otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, a Hercegovina će dobiti jedan novi zamajac u privrednom i ekonomskom pogledu.

Vršilac dužnosti direktora HE „Dabar“ Željko Zubac rekao je da radovi na kapitalnom objektu Gornjih horizonata, a to je HE „Dabar“, idu planiranom dinamikom.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija, koji je i izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove „Hidroelektrana na Trebišnjici“ /HET/, istakao je da je riječ o istorijskom projektu za Hercegovinu i Republiku Srpsku vrijednom 360 miliona KM.

On je napomenuo da HET naredne godine proslavlja 50 godina rada, te da je prije toga urađeno integralno idejno rješenje za projekat „Gornji horizonti“ i hidroakumulaciju Trebišnjice.

„U pregovorima smo sa strateškim investitorom, kineskim kompanijama, za završetak finansijske konstrukcije shodno investicionoj odluci o gradnji hidroelektrane“, rekao je Tamindžija.

On je dodao da radovi teku dobrom dinamikom i da je urađeno 1.300 metara glavnog tunela.

„Radi se na još dvije napadne tačke tunela što nam daje za pravo da se nadamo da će tunel biti završen i prije ugovorom definisanog roka. Ovih dana očekujemo dobijanje građevinske dozvole za branu Košćenje, a u narednim danima i za elektromašinsku zgradu čime bi se stvorili nesmetani uslovi da se projekat realizuje integralno kao što je i planirano“, rekao je Tamindžija.

Komentari

Prošlo je godinu i po dana od početka radova a iskopan je samo pristupni tunel i tek počet glavni dovodni tunel.
Ovim tempom radovi na dovodnom tunelu trajaće do 2032.god.,a hidroelektrana kao cjelina će biti završena 2048.god.
Bratić koji je otišao u penziju nije je pustio na mrežu početkom 2017.god.
Dok elektrana bude na mreži i Golićka i Tamindžija i Zubac i oni će otići u penziju a da nijedan kW ne krene u mrežu!!

Odgovori

A da je zavrsena za 2 godine prvo bi ti, Radivoje, skocio da je to uradjeno ko zna kako, i na brzinu smlaceno da bude gotovo do izbora. Zato ne pametuj previse vec budi srecan sto se ista radi i pokrece, s obzirom u kakvom vremenu zivimo.

Odgovori

Eto vidiš Radivoje da ne zans nista, otidji malo pa vidi sta je uradjeno i ne lupetaj. Uradjeno je i vise nego je planirano .

Odgovori

Šljem na glavu i idi gledaj do mile volje!!!
Rok je 4 i po godine,a prošla godina i po.
Ovim tempom za deset godina se neće završiti samo tunel.

docekacemo ako bog da dr radivoje.vidis kako puste godine lete.ko jucer da bi 89 i dolazak sa kosova na mala vrata demokratije a izlazak iz mraka.sve narod moze izdrzati jaci smo od ljubomirskog medjeda.

Odgovori

Pa 2010 godine predsjednik Dodik je otvorio radove na HE dabar, zar to nije počelo sa radom…

google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjp5e2vh-jWAhUHApoKHfu-BdMQFgglMAA&url=https%3A%2F%2Ftrebinjelive.info%2F2016%2F09%2F01%2Fpocela-gradnja-dovodnog-tunela-dodik-porucio-da-je-he-dabar-istorijski-projekat%2F&usg=AOvVaw2jFyXSCl0PGDtfyim4xtnc

Odgovori

forde ne talasajte molim vas.smirite loptu to nam je potrebno.vi ste pametan covjek a mi znamo da ste u pravu.ali zarad mira u kuci preskocimo 2010g.ona je iza iza nas odavno idemo od danas jako.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja