Na imanju Nikole Rakića u selu Ukšići na Ljubomiru kod Trebinja medvjed je za dvije večeri uništio pet košnica, izvadio i pojeo saće i odnio četiri rama.

kosnice medvjed

Rakić je Srni rekao da se košnice nalaze tridesetak metara od kuće i da se medvjed prvi put pojavio prije tri večeri kada je razbacao jednu, a sljedeću noć četiri košnice.

"Ne znam šta da radim. Znamo da je medvjed zaštićena životinja, tako da možemo samo bespomoćno da gledamo kako uništava naše dobro od koga živimo i da eventualno ako nas primijeti da bježimo", kaže Rakić.

On dodaje da se obratio Lovačkoj sekciji i Gradskom Odjeljenju za privredu, ali da ne vjeruje da će dobiti bilo kakvu nadoknadu štete.

Rakić kaže da se medvjedi u potrazi za hranom bez ikakve bojazni spuštaju do kuća, a da se na osnovu tragova vidi da je riječ o većem medvjedu, zbog čega će pokušati da napravi neku zaštitu, kako bi spriječio zvijer da mu uništi preostale košnice.

"Pod opsadom medvjeda je cijela okolina Trebinja", kaže Rakić i dodaje da jedan hara trebinjskim brdima i Ljubomirom do Starog slanog, jedan trebinjskim šumama, jedan u području Viduše prema Bileći, a po jedan na Zupcima i u rejonu Dobočana.

Iz Udruženja pčelara Republike Srpske nedavno su ukazali na ovaj problem, te istakli da su u protekla dva mjeseca na području Trebinja medvjedi uništili desetine košnica i pojeli desetine kilograma meda.

Obrad Ninković, predsjednik Skupštine Udruženja pčelara Republike Srpske kome je medvjed nedavno uništio nekoliko košnica i pojeo oko 40 kilograma meda, dosjetio se da u pčelinjake postavi tranzistor, pa je medvjed čuvši zvukove dolazio do pčelinjaka, ali nije ulazio unutra.