Proteklih dana, polomljena je spomen ploča postavljena na staru školu u selu Kotezi u Popovom polju, koja je podsjeća na zvjersko mučenje i ubijanje Srba ovog kraja od ustaške ruke tokom 1941. godine.

kotezi

Ploča je postavljena u junu prošle godine i podsjećala je na ubijene mještane Popovog polja, Bobana i Ljubinja, koje su ustaše na prevaru pohvatale u svojim kućama ili u polju dok su obrađivali zemlju, zatvorili u seosku školu, a zatim vezane žicom, nakon udaraca maljem u glavu, bacili u jamu Ržani Do.

Ovaj vandalski čin uznemirio je sve Srbe u Popovom polju, koji od nadležnih organa gonjenja očekuju da pronađu počinioce i adekvatno ih sankcionišu.

Kosti mučenika iz jame Ržani Do su izvađene pred sam početak odbrambeno-otadžbinskog rata i pohranjene u kriptu hrama u selu Veličani.

kotezi slomljena ploca

Dodatak - Ploča nije nasilno polomljena - 9. oktobar, 9.30 sati

Iz Policijske uprave /PU/ Trebinje navode da su njihovi pripadnici obavili uviđaj, te da su utvrdili da spomen ploča nije polomljena i da nije u pitanju vandalski čin, kako su sumnjali mještani sela u Popovom polju.

Ploča, tvrde u policiji, oštećena je zbog pomjeranja zida stare škole ili zbog pretegnustosti šarafa koji je drže.