Nabavkom savremenog helikoptera, koji bi iz Italije trebalo da stigne sredinom iduće godine, Helikopterski servis RS biće osposobljen da još brže priskače u pomoć građanima, ali i da se bori sa vatrenom stihijom.

helikopter

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je da je riječ o savremenom helikopteru "augusta 119 koala", koji će italijanska firma "Leonardo", sa kojom je nedavno potpisan ugovor, isporučiti za 9,33 miliona maraka.

- Unaprijedićemo sve usluge koje smo radili do sada, prvenstveno mislim na vazdušno-medicinski transport, saradnju sa specijalnom jedinicom MUP-a RS i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda. Pored svega toga, moći ćemo raditi i ono što nismo ranije, a to je gašenje požara, jer ćemo uz helikopter dobiti i opremu za borbu sa vatrom, koju do sada nismo imali - istakao je Kusturić i dodao da su u proteklih godinu-dvije imali više od 90 evakuacija stanovništva.

Prije nego što novi helikopter stigne, dva pilota, tri vazduhoplovna mehaničara i jedan vazduhoplovni inženjer odlaze na obuku u Italiju.

U Vatrogasnom savezu RS ističu da je ispomoć u gašenju požara više nego dobrodošla i da će nova letjelica i te kako pomoći borbi sa vatrom.

- Nabavka takvog helikoptera je dobro rješenje i sigurno će u velikoj mjeri olakšati posao vatrogasaca posebno na nepristupačnim terenima - rekao je predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza RS Goran Stojaković.

Koliko je teško izboriti se sa vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu, gdje je helikopter jedino rješenje, najbolje znaju trebinjski vatrogasci koji su proteklo ljeto ugasili 215 požara i odbranili 44 sela.

- Imali smo i do sada ogromnu pomoć Helikopterskog servisa RS, koji je učestvovao u izviđanju terena, prevozu ljudstva i kontrolu na požarištima, a nabavkom novog helikoptera podići ćemo tu saradnju na viši nivo. Novi helikopter će imati protivpožarno vedro kapaciteta 1.000 litara vode, tako da ćemo sigurno iduće ljeto dočekati mnogo spremniji - rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.