U sva tri izložbena prostora galerije Kulturnog centra otvorena je izložba slika Velimira Iliševića pod nazivom „Stanište duha“.

Velimir Ilisevic

Ovaj slikar rodom je iz Prijedora i već trideset godina živi i radi u Švajcarskoj. Ovom izložbom Ilišević se prvi put predstavlja publici u Trebinju sa oko 50 radova velikog formata 2x1,80 metara ulja na platnu i sa crtežima.

Prije godinu dana uspostavljena je saradnja između Kulturnog centra u Trebinju i ovog renomiranog slikara što je na kraju rezultiralo postavkom izložbe. U Republici Srpskoj izlagao je u rodnom Prijedoru, Banjaluci, a u Srbiji u Beogradu i Novom Sadu.

Na izložbi su predstavljeni njegovi novi radovi koji su nastali u zadnjih nekoliko godina i ona je nastavak serije izložbi koje su bile prošle i ove godine u švajcarskom muzeju („ Muzej svih svetih“ ) u Šaufhauzenu.

„Uvijek se postavlja pitanje inspiracije, a to je nešto što je u umjetniku non-stop, gaji se čitav radni život umjetnika“, rekao je Ilišević.

Naziv izložbe predstavlja način na koji autor vidi svoje stanje duha, a ta igra riječi nastala je iz njegovog odlaska u inostranstvo.

Po njegovim riječima, uvijek je pitanje gdje se nalazi duh, duša, kako se to prelama, saživljava sa novim svijetom u kojem se živi. To se prelijeva kroz čitavo Iliševićevo djelo.

„Meni tamo fali prošlost, a ovdje mi nedostaje budućnost, a i to je mala igra riječi“, dodao je Ilišević.

Autor se pronalazi u slikama i to je njegov dijalog sa svijetom uopšte, sa prošlošću, djetinjstvom, sa nekom budućnošću koja se nagovještava, sa trenutnim stanjem.

Ilišević je do sada imao više slikarskih ciklusa, od početaka kada su slike nastajale u malim sveskama, sa malim skicama i zabilješkama do ciklusa o Hodleru koji je jedan od najistaknutijih švajcarskih slikara.

„Nekoliko godina sam se pozabavio jednim njegovim radom 'Drvosječa' i iz njega je nastao veći ciklus slika pod nazivom 'Hodlerova igra', gdje je bilo 20 velikih formata i više stotina crteža“, objasnio je Ilišević.

Umjetnik je svaki dan u ateljeu, to je njegov radni prostor tako da vrijeme za nastajanje slika nije bitno. Ne razmišlja mnogo o boji koju će upotrijebiti u svojim radovima, već je to instikt, drugim riječima - proces koji se obavlja potpuno ili skoro nesvjesno.

Za Trebinje kaže da je grad kroz koji je prolazio dosta puta, a prošle godine ostao je nekoliko dana i svidio mu se i grad i ljudi.

„Ja kao umjetnik živim jedan miran život i u Trebinju vidim da se jako mirno živi, lijep je osjećaj da čovjek vidi da vrijeme negdje stoji da nema te brzine koja nas tjera na ono što baš nećemo“, na kraju je pojasnio Ilišević.

U narednih desetak dana ljubitelji umjetnosti mogu da uživaju u slikama Velimira Iliševića.