Jače naoblačenje sa sjeverozapada preći će danas preko Bosne i Hercegovine i usloviti padavine i pad temperature vazduha.

vrijeme

Prije podne sunčanije u Hercegovini. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg.

Tokom noći na subotu u centralnim i istočnim područjima granica snijega i susnježice se može spustiti i do 800 metara nadmorske visine.

Očekivana količina padavina je između 10 i 25 litara po metru kvadratnom.

Vjetar umjerene jačine. Na sjeveru vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana. Od poslijepodnevnih sati vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever i u noći na subotu se predviđa jačanje bure.

Maksimalna temperatura vazduha na sjeveru je u jutarnjim satima i kretaće se između 9 i 15°C i tokom dana će postepeno opadati. Na jugu najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 15°C, a najviša dnevna između 19 i 23°C.

U subotu prije podne pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima prije podne kiša u nizinama, a snijeg ili susnježica iznad 700 metara nadmorske visine. Glavnina padavina u jutarnjim satima. Na jugu kiša u ranim jutarnjim satima. U drugoj polovini dana na sjeveru postepeno smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar na sjeveru umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Na jugu jaka bura koja će od poslijepodnevnih sati oslabiti. Najniža jutarnja temperatura vazduha uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 7 do 11°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 7°C u centralnim i istočnim područjima do 14°C u sjevero-zapadnim i sjevernim područjima. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 18°C.

Drugi dan vikenda u Bosni i Hercegovini već prije podne postepeno povećanje oblačnosti sa zapada. U drugoj polovini dana preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima u jutarnjim satima je izgledna magla. Od večernjih sati prema kraju dana na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno slaba kiša.

Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha uglavnom između 1 i 5°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 13 i 18°C.