U Carskim vinogradima u Ušću, pored Trebinja, danas je porodica Vukoje ozvaničila početak 123. berbe žilavke.

berba vukoje carski vinogradi (1)

Ove godine kvalitet grožđa je veoma dobar, pa iz ove čuvene vinarije poručuju da očekuju kvalitetna vina na radost svih kupaca "božanske kapljice".

Radovan Vukoje, direktor Podruma "Vukoje 1982" rekao je da je žilavka sa ovog lokaliteta bila oficijelno vino Austrougarske monarhije, dok se sada pije na "dvorovima" širom Evrope koji prepoznaju pravi kvalitet.

"Od 2006. godine ova žilavka je na svjetskoj vinskoj karti u Bordou, kao jedino vino iz BiH", kazao je Vukoje, navodeći da se od probranog grožđa iz Carskih vinograda pravi najekskluzivnije vino Podruma "Vukoje".

On je dodao da je ove godine manji prinos, kao i da je godina bila veoma vinogradarski teška jer je bilo i proljetnog mraza, ali, da je, ipak, kvalitet grožđa na najvišem nivou.

berba vukoje carski vinogradi (1)

"U posljednjih šest godina, po kvalitetu, nije bilo bolje godine od ove. Bilo je Sunca i kiše kad je trebalo, a i temperature su se spuštale kad je trebalo i pravile razliku između dnevne i noćne, što žilavci čuva aromu i čini je prepoznatljivom", poručio je Vukoje.

Podrum "Vukoje 1982" na godišnjem nivou puni oko 150.000 boca, ali iz ovog podruma poručuju da njima nije bitan broj boca, već isključivo kvalitet vina u toj boci jer one završavaju na trpezama u Evropi, Aziji, Sjevernoj Americi.

Iz ove vinarije su najavili da će ove godine biti obavljena i druga berba maslina, a u toku su i radovi na izgradnji destilerije u Zasad polju kod Trebinja.