Prije 73 godine, 4. oktobra 1944. godine, jedinice Desete hercegovačke brigade i Druge dalmatinske brigade, nakon dva dana i dvije noći teških borbi protiv daleko jačeg neprijatelja, oslobodile su Trebinje u Drugom svjetskom ratu.

oslobodjenje trebinja II svjetski rat

Tim povodom danas su predstavnici gradske organizacije SUBNOR-a, grada Trebinja, Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja i Socijalističke partije položili cvijeće i evocirali uspomene na poginule pripadnike Narodno-oslobodilačkog pokreta.

Slavne partizanske jedinice nisu se ušetale u Trebinje, nego su se njihovi pripadnici junački borili i zauzimali kuću po kuću, ulicu po ulicu, bunker po bunker, rov po rov - dok nisu istjerali i posljenjeg pripadnika neprijatelke vojske.

Predsjednik lokalnog SUBNOR-a Slavko Šanjević, podsjetio da su Trebinje držali pripadnici 369. divizije i pridružene njemačke i domobranske jedinice.

oslobodjenje trebinja II svjetski rat

"Imali su zadatak da brane Trebinje pod svaku cijenu, jer su znali da će ako padne naš grad u partizanske ruke - biti oslobođeni i Dubrovnik, Herceg-Novi i cijela Dalmacija", poručio je Šanjević okupljenim građanima.

On je naglasio da je Trebinje ponosno na svoje borce NOR-a, jer je aktivno učestvovalo 4.500 boraca rođenih na području našeg grada, od kojih je više od 200 preživjelih nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine, 12 nosilaca ordena narodnog heroja i dva narodna heroja koji su rođeni na području Trebinja, ali su se u ratu borili u Bosni i na Kosovu i Metohiji.

oslobodjenje trebinja II svjetski rat

Za oslobođenje Trebinja za četiri godine rata poginulo je i 158 boraca iz drugih krajeva tadašnje Jugoslavije, dok je širom Jugoslavije poginulo 819 boraca sa područja Trebinja, dok su evidentirane 874 žrtve fašističkog terora.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je da Trebinje nikada neće zaboraviti one koji su donijeli slobodu i da današnjeg Trebinja ne bi bilo da nije bilo hrabrih ljudi koji su oslobodili grad od fašističkog neprijatelja.

oslobodjenje trebinja II svjetski rat

On je poručio da će se u narednom periodu cjelokupni park urediti, što podrazumijeva i sređivanje Spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine.

oslobodjenje trebinja II svjetski rat