Uskoro će vlasnik akcija Zepter fonda koji je njima trgovao po 9 maraka, moći da traži da ga Fond isplati po 16. Novi zakon obavezao je investicione fondove da se otvore i isplate akcionare po neto vrijednosti imovine, koja je znatno veća od tržišne cijene akcija na berzi.

investicioni fondovi akcije

To znači da vlasnik 20 akcija Kristal fonda koji je mogao da ih proda za 70, sada će moći od fonda da traži 140.

Ipak, u Kristal fondu poručuju vlasnicima da malo sačekaju jeć će zahtjev za isplatu moći podnijeti jednom godišnje.

Otvorićemo se na 15 dana pa ko proda – proda, poručuje direktor i dodaje da će u početku onima koji izlaze naplaćivati proviziju.

“Napominjem da je u prvoj godini u slučaju isplate zakonom utvrđena penalizacija od 20 posto vrijednosti taj novac ostaje fondu. Nakon druge godine, 10 posto od vrijednosti a po isteku te dvije godine otvaranje će biti dnevno i neće biti penalizacije prilikom isplate”, rekao je DUIF “Kristal invest fonda” Nenad Tomović.

Za 15 godina akcionari investicionih fondova nisu naplatili nijednu marku dividende pa bi mnogi uskoro osjetiti prvu korist čuvene vaučer privatizaicje.

Za to vrijeme oni koji su upravljali njihovom imovinom u fondovima naplatili su preko sto miliona maraka provizije, jer su i sami sebe isplaćivali po neto vrijednosti.

U fondovima su se opirali usvajanju zakona u strahu da će propasti ako građani masovno zatraže isplatu. Biće i takvih jer neki od 15 fondova loše stoje i posluju s gubitkom kažu borkeri.

Oni koji ne budu imali novca građane će morati da isplate u akcijama što u praksi znači da neće dobiti ništa.

“I šta će on uraditi sa tim akcijama ako dobije sto firmi po jednu akciju šta s tim. Bojim se da će tu samo dobro proći većinski akcionari a pretežno su ti većinski i vlasnici društava koja upravljaju tim investicionim fondovima”, rekao je direktor Brokerskog društva “Eurobroker” Boris Majstorović.

“Ja se nadam da ćemo mi biti sposobni da odgovorimo zahtjevima akcionara i da ih isplatimo kao što se isplaćuju svi drugu akcionari”, rekao je direktor DUIF “Kristal invest fonda” Nenad Tomović.

Hiljade građana Srpske i dalje ima udio u nekom od 15 investicionih fondva. Najbolje vrijeme za njihovu prodaju bilo je prije početka ekonomske krize 2008. godine. U međuvremenu cijena akcija na berzi su pale, a imovina investicionih fondova koja je nekada vrijedila milijardu i po maraka spala je na 115 miliona, koliko danas vrijede svi zajedno.