Trebinje bi do kraja ove godine trebalo da dobije još jedno novo javno preduzeće, a riječ je o parking servisu, saznaje TrebinjeLive.info.

parking-ilustracija

Prema informacijama do kojih smo došli, u novom gradskom preduzeću preći će da rade zaposleni iz postojeće parking službe, koja sada djeluje pri Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

"Parking servis", po ugledu na ostale gradove regiona,  upravljaće, koristiti i održavati javna parkirališta na teritoriji našeg grada.

I ubuduće će, kako saznajemo, naplata parking mjesta biti vršena u zoniranom području - prvoj i drugoj zoni.

Cilj je da ovo preduzeće postane samoodrživo, a njegovim osnivanjem smanjiće se i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, što striktno nalaže Zakon o lokalnoj samoupravi.

O osnivanju novog gradskog preduzeća, raspravljaće i odbornici Skupštine grada na jednom od narednih zasjedanja.

U postojećoj parking službi sada radi deset radnika od kojih sedam na terenu, dva u kancelariji i šef službe.

Služba upravlja sa 879 parking mjesta, od kojih je 27 rezervisano i 15 za osobe sa invaliditetom.

Cijena jednočasovne parking karte u Trebinju iznosi 1,50 KM u prvoj zoni i 1,00 KM u drugoj u periodu od 15.9. do 15.5, dok tokom ostatka godine cijena iznosi 3,00 KM u prvoj, odnosno 1,5 KM u drugoj zoni.

Pored kupovine karte na parkomatima, građani imaju mogućnost da plate parking i slanjem SMS poruke na odgovarajući broj telefona za odgovarajuću zonu.

Gradska vlast u Trebinju je u proteklih deset mjeseci osnovala i javno preduzeće "Radnik", te javne ustanove "Bazeni" i "Ekologija i bezbjednost".