Granata hrvatskih paravojnih jedinica i danas se sa suzama u očima sjećaju porodice 19 poginulih pripadnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/ od kojih osam Trebinjaca.

spomenik-braniocima-trebinje-1991-1995

Njih su na današnji dan prije 26 godina pobile granate sa hrvatske strane na području Ivanice i sela Kalađurđevići. Poginuli su najhrabriji, kojima ni nacionalna pripadnost nije bila prepreka da brane otadžbinu.

Zauvijek će u istorijskim analima biti upisana imena boraca koji su samo branili svoja vjekovna ognjišta od zla koje se približavalo i tada već prijetilo da preraste u oružani sukob.

Njih 19, među kojima je bilo i muslimana i Albanaca - aktivnih vojnika, bili su samo početak ljudskih žrtava na ovom području, ostavljajući svoju krv u temeljima novih teritorijalnih granica.

Od neprijateljskih gelera naknadno su preminula još dvojica teško ranjenih Trebinjaca, što je ukupno deset naših sugrađana. Agresorska artiljerija u potpunosti je tog 1. oktobra 1991. godine pobila posade dva topa regularne JNA.

U proteklom ratu je 258 pripadnika Trebinjske brigade položilo svoje živote je položilo, da bi današnje generacije živjele slobodno i da ideal slobode ostane amanet i obaveza svim pokoljenjima.

Njihova imena danas su zlatnim slovima ispisana na spomenik Braniocima Trebinja, da bi podsjećala na žrtvu koju su dali i svetinju koju su branili.

Među prvima, na liniji odbrane od hitaca sa dubrovačke strane u 6.20 sati 1. oktobra 1991. godine ranjen je Miodrag Mićo Višnjić.

Na području Trebinja, odbrambeno-otadžbinski rat je počeo sedam mjeseci ranije nego na ostalim područjima današnje Republike Srpske.

U znak sjećanja na sve poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas su predstavnici BORS-a, Grada Trebinja i porodice poginulih boraca položili cvijeće, zapalili svijeće i evocirali uspomene na najhrabrije među nama.

Neka im je vječna slava i hvala!