U crkvi Vozdviženja časnog krsta u selu Prosjek u Bobanima danas je služena Sveta liturgija povodom krsne slave ove bogomolje - Krstovdana, koja se nalazi u minskom polju i koja je jedini pravoslavni hram na tom području koji je ostao sačuvan tokom proteklog rata.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

Svetu liturgiju služio je otac Boris Banduka, novopostavljeni paroh treće trebinjske parohije, koji je u besjedi tokom bogosluženja poručio da je ovo područje svojevrsni krst stradanja srpskog naroda, ali da je čudom Božijim sveti hram ostao netaknut i da danas okuplja narod ovog kraja.

On je istakao i da je crkva u selu Prosjek i svojevrstan podvig za svakog vjernika, jer se do nje dolazi pješke, po tačno utvrđenim kozijim stazama i kroz bespuće hercegovačkog kamenjara, s obzirom na to da je riječ o području koje je bilo linija razgraničenja zaraćenih strana tokom proteklog rata.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

Do crkve je i ovoga puta došlo desetak vjernika, koji kažu da im je najljepše izaći na Prosjek i tu, u hercegovačkom kamenjaru, prisustvovati Svetoj liturgiji i primiti Svetu tajnu pričešća.

Kod crkve Vozdviženja časnog krsta na liturgiju svake godine dolazi i Aleksandar Milićević iz Ivanice, čiji su korijeni iz sela Nenovići.

“Ovo je pravo hodočašće doći do ovog hrama. Svaki put je sve svečanije i ljepše. Sjećam se i godina kada smo sa ocem Isaijom prvi put pohodili ovom hramu. Pratili su nas jako nevrijeme, kiša i grmljavina. Vjerujte mi, svi smo došli mokri, gledali samo gdje udaraju gromovi, ali nikome ništa nije falilo”, kaže Milićević.

I njegov prijatelj Predrag Janičić iz Ljubomira već drugi put prisustvuje liturgiji u crkvi u Prosjeku. I ovoga puta je uz gusle “popričao” sa okupljenim vjernicima, a neizostavno je bilo i kazivanje njegovih stihova o ovoj crkvi i selu.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

“Ništa ljepše nema nego izaći u bobanske grede, kod crkve Krstovice. Gusle su naš narodni instrument bez koga nigdje ne idem. Posvetio sam ovoj crkvi i selu pjesmu, jer su na mene ostavili poseban utisak kada sam prvi put išao”, rekao je Janičić.

Zanimljivo je da ova crkva i groblje nisu “nastradali” u proteklom ratu i da nijedan metak ni granata nisu pali u njihovoj blizini, ali je zato selo Prosjek u potpunosti porušeno i spaljeno.

Mještani kažu da bi rado obnovili kuće, ali da je bez puta to nemoguće. Posebno iz razloga jer se do sela dolazi po tačno utvrđenim stazama, u suprotnom svako ko ide ka ovom selu i crkvi rizikuje sopstveni život.

Mine su postavljale obje vojske - i srpska i hrvatska, a još uvijek nije izvršeno deminiranje terena.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

“Uvijek je ovdje bio težak život, ali se niko nikada nije žalio. Naši su se preci mučili, borili, što bi ljudi rekli - za goli život. Bez puta i struje živjelo se sve do posljednjeg rata, a onda su neki ljudi, vjerujući da čine ispravne stvari, porušili selo. Ostala nam je crkva, koja nas okuplja svake godine o Krstovdanu u radosti”, priča nekadašnji mještanin Prosjeka Borislav Morić.

Da bi riješili neke od osnovnih problema na crkvi, mještani su sa ocem Bandukom dogovorili formiranje crkvenog odbora, s ciljem da se od nadležnih gradskih vlasti u Trebinju i Ravnom, ali i donatora, traže neophodna novčana sredstva za postavljanje solarnih panela kako bi crkva po prvi put u svojoj istoriji dobila struju.

Planirana je i rekonstrukcija unutrašnjih zidova, te novo fugiranje spoljašnjih zidova i rekonstrukcija zvonika.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

“Do sada smo postavili vrata i zaštitne mreže na prozore. Iznijeli smo i klupu. Redovno kosimo brdski put i groblje, što planiramo ponovo na proljeće”, navode Prosječani.

Po predanju, crkva u Prosjeku je sagrađena u 15. vijeku, kada su Turci davali dozvolu samo onima koji bi svoj vjerski objekat iz temelja izgradili za jednu noć i jedan dan.

Baš zato, mještani prenose predanje da su crkvu sazidale vile, koje su, zapravo personifikacija njihovih predaka koji su ispoštovali turski zahtjev i postavili krov na crkvu za 24 časa, što je ne tada, već i sada veliki građevinski podvig.

“I sada je malo onih koji bi crkvu mogli da sazidaju za jednu noć i dan, a zamislite kako je to bilo prije 600 godina. Zato je ova bogomolja velika svetinja koja prkosi vremenu i zlim sudbinama”, poručuju ponosno Prosječani.

krsna slava crkve u prosjeku 2017

Sav materijal za izgradnju hrama i naredne rekonstrukcije pronalažen je u selu, dok je onaj nedostajući nošen na leđima ili tovarnim životinjama.

Prosječani pričaju kako je izvjesni Redžo iz sela Grepci na leđima nosio krst težak više od 70 kilograma od sela Đedića do Prosjeka, bez pauze preko sedam kilometara.

Posljednja Božija liturgija u prethodnom vijeku služena je 1976. godine, kada je crkva i rekonstruisana. Dolaskom oca Isaije ponovo su se čula crkvena zvona na Prosjeku. Od 2009. godine redovno počinju da se služe liturgije.

prosjek selo

Pored Prosjeka, crkvi Vozdviženja Časnog krsta pripadaju i sela Nevada, Gojšina, Jasenica Lug, Arbanačka, Vlaka, Bukanje, Trnovica, Vjetreno i Grepci.

U crkvi je 2009., tokom prve liturgije poslije 1976. godine, pronađeno rukom pisano Sveto pismo, kao i druge dragocjene knjige koje su na čuvanje povjerene vladici Atanasiju Jevtiću.

U selu Prosjek imaju tri kuće Pikića i jedna kuća Morića.