Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment /FPM/ po peti put u Trebinju je organizovana "Noć istraživača".

Noc istrazivaca trebinje 2017

Ovo je tradicionalna manifestacija i organizatori su se potrudili da i ove godine bude interesantna učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i zaljubljenicima u nauku.

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić rekao je da će odlučujuću ulogu u narednom periodu odigrati naučnici, istraživači, inovatori, te da su ovakve manifestacije važne da bi zainteresovale mlade da se bave ovim poslom, koji je neizvjestan, ali kreativan.

Noc istrazivaca trebinje 2017

"Cilj nam je da zaintrigiramo mlade ljude da se bave istraživačkim poslom koji je težak, nezahvalan i neizvjestan, ali nadasve kreativan što je za čovjeka najvažnije", istakao je Komić.

On je istakao da je i na sastanku ministara zapadnog Balkana zaključeno da će istraživanje i nauka u budućnosti imati važnu ulogu.

"Ta istraživanja moraju da budu komercijalizovana, stavljena u funkciju razvoja ne samo privrede, nego društva u cjelini, ali moraju biti i internacionalizovana i više vidljiva", naglasio je Komić.

On je dodao da u Tebinju postoje smjele ideje, kao što je ideja o instituciji za mlade koji bi tokom godine dolazili u nju, obučavali se, bili dodatno motivisani za razvojne projekte, istraživanje i inovativnost.

Najveći dio izloženih eksponata u okviru "Noći istraživača" posvećen je robotici, jer je upravo robotika jedna od najvažnijih naučnih dimenzija u budućnosti.

"Sve ovo ima za cilj popularizaciju nauke ispuštanje nauke sa jednog egzaktnog nivoa univerziteta i istraživačkih centara na nivo običnog čovjeka", rekao je dekan FPM Dušan Jokanović.

Posjetioci su mogli da pogledaju kako radi tri-de skener, mini hidroelektrana, zanimljive eksperimente iz fizike, mini-hidroturbinu, mobilne robote i robotsku ruku.

Na ovoj manifestaciji su osim trebinjskih učenika učestvovali i đaci iz cijele Hercegovine.

Noc istrazivaca trebinje 2017

Predavanja su održali prof.dr. Jasmin Komić, Nemanja Rakić - viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i inženjer Ranko Mandić.

Uz Ministarstvo nauke i tehnologije i FPM, koji su organizatori, programski sadržaj obogatili su i predstavnici Mašinskog fakulteta iz Podgorice, Mašinskog fakulteta iz Mostara, Policijske uprave Trebinje i učenici trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".