Povodom obilježavanja 26. godišnjice od smrti heroja Milana Tepića, njemu je danas na uglu ulica Ljutice Bogdana i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića otkriven spomenik.

spomenik tepic

Nakon toga vijence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije, udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Tepić je rođen u mjestu Komlenac kod Kozarske Dubice 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe.

"Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo djelo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premjeri. Nemjerljivo je", poručio je ministar Zoran Đorđević, uz napomenu da je major Tepić žrtvujući sebe spriječio smrt nedužnih civila, te da bi sačuvao njihove živote, žrtvovao je svoj.

Ministar je naveo da je major Tepić hrabro branio kasarnu u Bjelovaru, a kada je shvatio da više ne postoji mogućnost da je odbrani, usljed upornog dejstvovanja daleko brojnijih hrvatskih paravojnih snaga, odlučio je da ne dozvoli neprijatelju da dođe do oružja i municije kojim bi dalje ubijali njegove saborce i nedužan narod.

"Ovaj spomenik koji smo otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću, njegovoj porodici, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku, Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je juče bila. I bolja, jer je zaštitila istinu o čovjeku koji je odlučio da ode u legendu", rekao je Đorđević.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i potpredsjednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i brojni prestavnici Vojske Srbije.