Boriti se sa zlom – imali li veće hrabrosti! Dati život za brata svoga – ima li veće žrtve!

milana-babic-rusija Milana Babić

Srpsko biće iznjedrilo je dva antifašistička pokreta, kao takvo ono se zauvijek uvrstilo u velike i slavne narode. Uz ruski narod, čija žrtva u Drugom svjetskom ratu prelazi strahovitu brojku od 20 miliona života darovanih Otadžbini, srpski narod stoji rame uz rame po spremnosti na borbu i žrtvu. Nastavljajući svoje opredjeljenje i nakon posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata u uslovima informacionog i psihoistorijskog rata Udruženje građana „Veterani Republike Srpske“ (u daljem tekstu VRS), na čelu sa koordinatorom za Balkan Duškom Vukotićem, uspostavilo je saradnju sa „Međunarodnim Savezom ’Nasljednici Pobjede’” od januara 2015. godine. Uz VRS „Nasljednicima Pobjede“ potom su se pridružila udruženja: „Srpska čast“ i Udruženje veterana „Miloš Obilić“ iz Srbije te Udruženje Republika Srpska „Čast otadžbine“ na čelu sa generalom Rodoljubom Anđićem. Odjeljenja „Nasljednika Pobjede“ formirana su u Crnoj Gori (na čelu je Duško Antunović), Sloveniji (Senka Perić) i Hrvatskoj (pod palicom kozačkog atamana Nebojše Uvalića). Ovog ljeta „Nasljednicima Pobjede“ pridlužilo se i Književno udruženje „Susret“ Trebinje.

Savez građana i organizacija za zaštitu istorijsko kulturnog nasljeđa „Međunarodni Savez ’Nasljednici Pobjede’ ” (u nastavku Savez) broji preko 2 miliona članova zemalja ZND i drugih zemalja širom svijeta. Predsjednik Saveza je Valerij Vjačeslavovič Kaljakin. Savez njeguje svijest značaja Pobjede nad fašizmom i nastoji da sačuva zajednički duhovni prostor naroda koji su udruženim snagama izvojevali Veliku Pobjedu. Projekti Saveza (Partnerstvo škola-pobratima, Kolokol Mira, Dan Mira, Istorijsko-kulturni centri), okrugli stolovi i konferencije (Jalta) napravljene su sa ciljem da se sadašnjost i budućnost razmotre sa gledišta istorijskih izazova i lekcija, kao opomena generacijama koje dolaze, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti. U tom cilju Savez sarađuje sa društvenim organizacijama u Abhaziji, Alaniji, Jermeniji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Gruziji, Grčkoj, DNR, Kazahstanu, Kipru, Kirgistanu, LNR, Moldaviji, Pridnjestrovlju, Republici Srpskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Državi Izraelu i drugim zemljama.

 

Čas duhovnosti „Golub mira”

U izvršenju zadataka, koje je postavio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin na 39-om zasjedanju Ruskog organizacionog komiteta „Pobjeda“ za razvoj humanitarne saradnje sa zemljama u inostranstvu, na državnom i društvenom nivou, u cilju nastavka objektivne istorijske i aktuelne informacije o Rusiji, i u tom smislu o njenoj ulozi u pobjedi nad nacizmom, Savez realizuje međunarodni projekat „Jedinstveni čas duhovnosti ’Golub mira’ ”.

Prikaz goluba koji u kljunu drži maslinovu grančicu simbol je mira i amblem Projekta „Golub mira“, koji je Savez inicirao u predvorju svjetskog Dana mira 2014. godine. Svake godine Projekt „Golub mira“ sakuplja sve veći broj učesnika, pobuđujući osmišljavanje doprinosa od strane svakog čovjeka svojim ulaganjem u ideju zaštite mira na planeti, u svojoj zemlji, u svom domu.

Provođenje svečanog zbora „Jedinstveni čas duhovnosti ’Golub mira’ ” napravljeno je u čast heroizmu i hrabrosti svih onih koji su dali svoj život štiteći svijet u toku vojnih dejstava.

U provođenju mjera na realizaciji projekta „Jedinstveni čas duhovnosti ’Golub mira’ ” u zemljama međunarodne zajednice 2016. godine učestvuje više od 5 miliona ljudi iz Rusije i 35 zemalja bližeg i daljeg inostranstva. Projekat se po prvi put realizovao i u Republici Srpskoj 21. septembra 2017. godine i predstavlja početak intenzivnije saradnje Saveza i Republike Srpske.

Milana Babić, koordinator za djecu i omladinu Međunarodnog Saveza „Nasljednici Pobjede“

Mila Trojanović Gašić: Jedinstveni čas „Golub mira“ u Nevesinju

Kad želite nešto da učinite, kad želite da prihvatite pruženu ruku, a nemate za to dovoljno vremena, pitajte učenike šta i kako!

Za tri dana učenici srednje i osnovne škole pripremili su u pravom smislu jedinstven čas. U cijelom poduhvatu učestvovali su učenici četvrtog, petog i devetog razreda osnovne škole, kao i učenici jednog područnog odjeljenja, hor osnovne škole, zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, te učenici drugog i četvrtog razreda srednje škole sa dvoje svojih profesora.

srednjoskolci

Srednjoškolci u kreativnoj radionici

Sve aktivnosti u vezi sa pripremom časa i realizacijom su učeničke: pripremanje materijala, skupljanje novca za balone, organizovanje radionica, izrađivanja plakata, pozivnica i fotoreportaža.

Zahvalni smo gostima koji su imali sluha za ovu akciju i odazvali se našem pozivu! Zahvalnost dugujemo i veteranima i borcima Republike Srpske koji su prepoznavši značaj događaja zajedno sa nama bili domaćini cjelokupnog projekta. Kultura sjećanja, svijest o značaju odavanja poštovanja borcima za slobodu i otadžbinu učinila je ovaj dan posebnim.

osnovci

Osnovci crtaju poruke mira

Posebnu zahvalnost dugujemo novinarima lokalnih medija i našem fotografu, koji se pobrinuo za fotografije iz vazduha!

Do sljedećeg „Jedinstvenog časa ’Golub mira’“…