Godinu dana pred opšte izbore – SNSD-u čak 53 odsto podrške u anketi Ipsosa

Izvor: klix.ba Foto: klix.ba
TREBINJELIVE 28. 09. 2017. - 15:01h

Prema posljednjim rezultatima istraživanja opredijeljenosti birača uoči opštih izbora sljedeće godine, a koje je sprovela agencija Ipsos, najbolji rejting imaju SDA i HDZ u FBiH i SNSD u RS, piše „klix.ba

politicke partije rejting ipsos

Prema istraživanju koje Ipsos provodi kontinuirano duži vremenski period, odnosno prema posljednjem talasu tog istraživanja provedenog sredinom septembra, situacija po pitanju izlaznosti na izbore i pozicije pojedinih stranaka se nije znatno promijenila.

Rejting, odnosno raspored stranaka u Federaciji BiH među opredijeljenim glasačima (30 posto ispitanika u FBiH) je u odnosu na isti period prošle godine blago promijenjena, SDA je i dalje na prvom mjestu sa 31 posto podrške, a slijede HDZ s 21 odsto, SDP 14 odsto, Demokratska fronta 11 odsto, SBB 7 odsto itd.

Razlika u odnosu na isti period prošle godine se odnosi na pad rejtinga Demokratske fronte (18 odsto i druga pozicija, septembar 2016.) te porast rejtinga HDZ-a (16 odsto u septembru 2016.).

Iz Ipsosa naglašavaju da navedene pokazatelje treba uzeti s rezervom, jer se svaki četvrti ispitanik u Federaciji BiH ne želi izjasniti kome bi dao glas pa je baza (poduzorak) za izračun rejtinga vrlo mala, odnosno statistička greška je velika.

U Republici Srpskoj među opredijeljenim glasačima (32 posto ispitanika u RS) SNSD ima 53 odsto podrške, SDS 22 posto, DNS 8 odsto, PDP 7 odsto itd.

politicke partije rejting ipsos

U odnosu na isti period prošle 2016. godine bitna razlika je pad rejtinga NDP-a (sa 8 posto na 3 odsto). Tadašnji rejting je bio vjerovatno pozitivno u korelaciji s lokalnim izborima i kandidaturom Dragana Čavića u ime ove stranke za gradonačelnika Banjaluke, smatraju u Ipsosu.

Slično kao u Federaciji BiH, i u Republici Srpskoj analizu treba uzeti s rezervom jer se svaki treći ispitanik ne želi izjasniti kome bi dao glas, naglašavaju iz ove agencije.

Na izbore bi izašlo između 40 i 45 odsto birača

Udio onih koji bi sigurno izašli na izbore je 44 posto i inače se u posljednje dvije godine kreće u rasponu između 40 i 45 odsto. Udio sigurnih glasača je nešto niži u urbanim područjima, veći je u regijama kao što je Hercegovačko-neretvanski kanton, Kanton Sarajevo i istok Republike Srpske, prema posljednjem talasu istraživanja. Prirodno je da će izlaznost rasti kako se približavamo izbornoj godini odnosno samim izborima.

Ovi podaci Ipsosa odnose se na dva talasa istraživanja provedena u septembru 2016. i 2017. godine, na ukupnom uzorku n=1.000 ispitanika za svaki talas, reprezentativnim za BiH za opštu populaciju 18 i više godina starosti. Podaci su prikupljeni terenskom anketom – CAPI metodom.

Iz Ipsosa ističu da je jedna od najčešćih zabluda javnog objavljivanja istraživanja rejtinga političkih stranaka i kandidata da objave imaju uticaj na ponašanje i odluke javnosti, odnosno birača, najčešće u smjeru da će stranke i kandidati na vodećim pozicijama u istraživanjima dobiti još više podrške na izborima. Provedena su mnoga istraživanja o toj temi, ali nije utvrđena ova veza.

Brojne zloupotrebe

Iz Ipsosa upozoravaju na određeni broj istraživanja o rejtinzima političkih stranaka i kandidata koji se pozivaju na Ipsos te naglašavaju da ta agencija nikome do sada nije ustupala nikakve rezultate istraživanja.

“Činjenica je da niko ko je objavio te podatke od agencije Ipsos nije dobio bilo kakve rezultate istraživanja, niti je kontaktirao našu agenciju da provjeri autentičnost istraživanja ako su ih dobili od trećih strana, što je takođe moguće ako su istraživanje dobili od naših klijenata koji su naručili istraživanje. Istina je da takvo istraživanje ne postoji, da su podaci izmišljeni i da je javnost dovedena u zabludu. Ipsos je radio i radi istraživanja o istoj temi, ali rezultati ne odgovaraju ovome što je objavljeno posljednjih dana. Sudeći prema objavama koje se pozivaju na Ipsos, očito u Bosni i Hercegovini imamo medije koje svoj posao ne obavljaju profesionalno, jer ne provjeravaju izvore ili su žrtve, odnosno u funkciji spomenute zablude”, kazali su iz Ipsosa za Klix.ba.

U slučaju kada se istraživanja interpretiraju i objavljuju, nužno je da se objave metodološki detalji istraživanja, a to su: veličina uzorka, metoda prikupljanja podataka i period prikupljanja podataka, populacija na koju se rezultati istraživanja odnose, odnosno ciljna grupa. Ukoliko nema ovih podataka u pratećem tekstu, takvim objavama, odnosno istraživanjima ne treba vjerovati, smatraju u ovoj agenciji.

“Za agencije koje se bave istraživanjima (javnog mnijenja, marketinga, medija) predizborna istraživanja su najosjetljivija jer su jedina koja se mogu egzaktno provjeriti na izborima pa često agencije za istraživanje gube ili grade svoj kredibilitet na tim istraživanjima.

Može se reći da su predizborna istraživanja za agencije dvosjekli mač. Pogrešna tumačenja takvih istraživanja dodatno komplikuju stvar. Ukoliko želimo biti što sigurniji u rezultate istraživanja uputno je da se istraživanja ponavljaju u dužem vremenskom periodu i da se prate trendovi. Dodatno, ono što je važnije od samih rejtinga stranaka i kandidata je cijeli niz drugih tema koje je nužno pratiti u istraživanjima kako bi se gradili predizborni programi i politike po kojima će politički akteri postati prepoznatljivi biračima u predizbornoj utrci. Istraživanja u tom slučaju postaju alat kojim se smanjuje mogućnost donošenja pogrešnih odluka”, zaključuju u Ipsosu.

Komentari

Izdaja se ne prasta u Srpskom narodu 53% SNSD a Milorad Dodik 58 %!provjerljivo cak i na BN portalu!

Odgovori

A kakava izdaja molim te?
Pogledaj Trnovo samo. Dodik i Bakir. To sad kao nije bitno. Ne komentarisi kad se ne razumijes nego samo cujes ono sto ti plasiraju iz snsd-a.

Odgovori

Ima jos dosta izdajnika ,ima li jos mjesta u Sarajevu?otice i oni i RS slobodna i Pravoslavna!

Odgovori

Sarajevo je najljepši grad BiH,a sto ga ti ne voliš to je druga stvar.Patologija.

Odgovori

Salko-Sasa kad si se vratio vjeri pradjedovskoj,sto nisi zvao d aproslavimo.

Mix I poskok crvene botine!

Odgovori

Vaso zeleni botu,a mozda i nisi Srbin!

Odgovori

Uuuuuuu sta je sa izdajnicima,pa vidi narod kako su pognuli glave u seheru i vjeru su izdali laju na crkvu gore od njihovih sefova,nece do izbora ni postojati!

Odgovori

Pomaalo mi je zao naroda koji je glasao za savez za izdaju,ali evo Bogu hvala sve ih je manje, da napad na pravoslavnu crkvu je nesto sto narod ne prasta!

Odgovori

Mile ih razbija kao jaja o zid!nNisu mu ni do koljena.Jedina opozicija na svetu koja je u stvari vlast,pa u kojoj je stranci Mehtic ta mora propasti….

Odgovori

Jadan narod….nemam komentar.

Odgovori

Sofija udaj se za mene, takve nam trebaju da ciste po Danskoj,prava muslimanka!

Odgovori

o čemu vi raspravljate…pobjediće onaj koji ima više para…a ne vjere i ljubavi prema narodu

Odgovori

Pobjedice oni ciji je nedavno sastanak bio u Dubrovniku i koji su u Visegradu podigli spomenik janjicarima.Sorosevi i Dosmanlijski cetnici iz Bilece su tu da to podrze…..ustvari nisu oni ni Sorrosevi nego koga vide na vlasti oni za njim krenu promjenili su ti gazda da se ne moze ni nabrojati a javno se predstavljaju da su najveci Srbi …..veoma su podli cak i Principa svojataju kao sad Gavrilo bio cetnik a on pucao na ono sto cetnici predstavljaju.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja