Osnovci i policajci zajednički kontrolisali saobraćaj u Trebinju

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 27. 09. 2017. - 14:02h

Trebinjska policija danas je sa učenicima Osnovne škole /OŠ/ „Jovan Jovanović Zmaj“ demonstrirala pravilan prelazak ulice, a zajedno su kontrolisali saobraćaj da bi vozačima i pješacima skrenuli pažnju na pravila radi bolje bezbjednosti.

policija djaci

Portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić istakla je da je ova aktivnost sprovedena u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ jer je septembar posvećen podizanju nivoa svijesti svih građana o bezbjednom učestvovanju u saobraćaju, prvenstveno djece.

Ona je podsjetila da je zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Auto-moto savezom Republike Srpske na području Republike Srpske sproveden pilot-projekat formiranja školskih saobraćajnih patrola, napominjući da je takva patrola na području Hercegovine jedino formirana u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Trebinju.

„Testirano je 12 učenika koji su pokazali zavidno znanje u poznavanju propisa u oblasti bezbjednosti saobraćaja“, rekla je Cvijetićeva i dodala da je osnovni cilj formiranja patrola unapređenje bezbjednosti učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na bezbjednost učenika.

Cvijetićeva je navela da je u osam mjeseci ove godine u zonama škola u Trebinju evidentirana jedna saobraćajna nezgoda, te da je u istom periodu jedno dijete povrijeđeno kao pješak u saobraćajnoj nezgodi.

Nastavnik Anica Skočo, koja vodi sobraćajnu patrolu, napomenula je da je tokom prethodnih mjeseci rada na terenu zaključeno da ima mnogo nesavjesnih vozača i da su ugrožena djeca nižih razreda.

Ona je istakla da je najkritičnije na pješačkim prelazima jer su djeca učena da tu mogu bezbjedno da pređu ulicu, a da je sasvim drugačija situacija i da pojedini vozači ne poštuju pravila u saobraćaju.

Mali policajci rekli su da su ozbiljno shvatili svoj posao, ali da ih vozači neozbiljno doživljavaju i neće da stanu na njihovu podignutu palicu „stop“.

„Trudićemo se da im ukažemo na propuste u saobraćaju i kako da poštuju pješake, posebno nas djecu“, kažu djeca iz policijske patrole.

Komentari

Svi pjesacki prelazi moraju biti dovoljno oznaceni i vidljivi za pjesake, a jos bitnije za vozace. P. prelazi su cesto nevidljivi, a uz to bijela boja brze blijedi.

Odgovori

nebledi boja nego nevalja boja čim je ofarbalu sutra se skine to je do boje

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja