Odbornici Skupštine grada Trebinja danas su donijeli odluku o osnivanju nove javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", a vršilac dužnosti direktora biće Stevan Bekan.

gradska administracija trebinje

Ustanova će biti nadležna da obavlja poslove koji obuhvataju zaštitu bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata od štetnih organizama i njihovo suzbijanje primjenom fitosanitarnih mjera, te detekciju i determinaciju štetnih organizama.

Baviće se i omogućavanjem optimalne proizvodnje i prometa bilja, biljnih proizvoda, zaštitu životne sredine od posljedica djelovanja štetnih organizama…

U klubu odbornika PDP-a smatraju da je osnivanje ove ustanove nepotrebno, jer će ona biti dodatno opterećenje budžeta grada Trebinja, uz malu ili nikakvu korist.

"Sve nadležnosti ove ustanove mogli bi da obavljaju agronomi iz Agrarnog fonda, pa je ona u potpunosti nepotrebna", rekao je odbornik Saša Borjan.

Bekan je kazao da ovakva ustanova ne postoji nigdje u Republici Srpskoj, te da je ovo dodatni dokaz koliko Trebinje brine o životnoj sredini.

On je istakao da nema preplitanja nadležnosti sa Agrarnim fondom.

Osnivanjem ove ustanove pokušava se riješiti i višak radnika u Gradskoj upravi koji je stvorila prethodna Gradska administracija, čulo se na Skupštini.

Bekan je po struci magistar šumarstva, a bio je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u mandatu Dobroslava Ćuka.