Trebinje je inspiracija mnogim filmskim umjetnicima, pa ni proslavljeni glumac Slavko Štimac ne odbacuje mogućnost da i neko njegovo buduće ostvarenje ne snimamo upravo u gradu ispod Leotara.

slavko stimac

U našem gradu ima dosta sunčanih dana ali i eksterijera gdje mogu da nastanu neponovljive scene, zbog čega Trebinje, smatra Štimac, ima sve preduslove za filmsku umjetnost.

Vjerovatno je to prepoznao i režiser Emir Kusturica, a i snimanje špageti vesterna na Ivanici tokom 20. vijeka govore u prilog filmskih umjetnika, podsjeća Štimac u razgovoru za TrebinjeLive.info.

Prisjetio se da je prije 45 godina prvi put bio u našem gradu.

Sjećam se toga kao dan. Ručali smo u Begovoj kući, a bila je jagnjetina ispod sača. Išao sam prema Tjentištu i svratio sam u Trebinje. Urezali su mi se u sjećanje bistra Trebišnjica i stari most”, kaže Štimac.

Posebnu draž za njega imaju i stare kamene kuće i raznolika arhitektura, kao i planina Leotar iznad grada.

Trebinjci su srdačni i inteligentni ljudi, pa imaju dosta sličnosti sa Ličanima, ljudima iz njegovog rodnog kraja u Hrvatskoj.

 „Supruga i ja puno volimo Trebinje i dosta smo puta ovdje svraćali“, zaključio je Štimac.

PO ČEMU ŠTIMCA PAMTIMO?

Zbog Ljubana koga je Štimac igrao u filmu "Vlak u snijegu" generacije su zavoljele pjesmu "Kad se male ruke slože", koju djeca i danas vole da pjevaju i često se može čuti kako na televiziji, tako i na radiju.

Dosta je njegovih replika koje su ostale antologijske i upotrebljavaju se i danas u dosta sličnih slučajeva.

Kao na naturščik u svom debi filmu "Vuk samotnjak", gdje je igrao pastira Ranka, izgovorio je: "Piše Hund, al' piše i Mile", a govorio se za nekoga ko glumi autoritet bez pokrića.

U filmu "Sjećaš li se Doli Bel" glumio je Dina i izgovorio je čuvenu rečenicu: "Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem".

Poznat je i po ulozi mladoženje u kultnom ostvarenju Slobodana Šijana "Ko to tamo peva" i čuvene scene u kojoj je u ljubavnom zanosu sa svojom mladom (Neda Arnerić) izazvao reakciju konduktera Krstića (Pavle Vuisić) koji je svom sinu Mišku (Aleksandar Berček) odgovorio rečenicu koju i danas mnogi upotrebljavaju "I tata bi sine".

Sigurno, ne postoji čovjek koji nije izgovorio ime Jagodinke Simonović (Dragana Varagić) i svi su bar jednom citirali repliku iz filma "Varljivo leto '68" - "Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi" iz čuvene scene u kojoj Petar Cvetković (Slavko Štimac) hvata za grudi lijepu pekarku Jagodinku.