Na guvnu ispred Paljarića, sinoć je u selu Tulje održano kulturno, književno i umjetničko veče na kome je promovisana knjiga Vasilija Masleše “Tulje i Mrkonjići - sela u Popovom polju” i pedesetogodišnji književni jubilej prof. Olgice Cice.

vece guvno tulje

Na promociju su došli mještani ovoga i okolnih sela iz Trebinja, da u jednoj neobičnoj atmosferi prisustvuju ovom događaju.

Sam ambijent je bio ukrašen mnogobrojnim starim stvarima - polustarom, konatom, burilom, stapom, šišom..., a posjetioci su sjedali na kamenim zidovima na kojima su bile rute.

vece guvno tulje

Seosku tišinu i idilu prekidali su samo govornici, guslar i gitara.

Na promociji se čulo da se na guvnima uvijek hranilo, a da se ovaj put se hrani djelima ovih autora.

Promocija je bila sastavljena iz dva dijela. U prvom dijelu predstavljena je knjiga Vasilija Masleše „Tulje i Mrkonjići – sela u Popovom polju“, a u drugom se govorilo o književnom opusu Olgice Cice.

Autor knjige o selu Tulje i Mrkonjići na 190 strana dao je prikaz o ovim selima. Kroz predgovor, „Selo Tulje u Popovu polju“, „Prezimena u Tulju“, “Pravoslavni hram Sveto Vaznesenje Gospodnje“, „Vjekovnik sela Tulja“, „Tulje u medijima“... dao nam je prikaz svog rodnog sela, a naslovima „Selo Mrkonjići u Popovom polju“, Episkop Stevan Milutinović“, „Srpski ratni dobrovoljci 1912 – 1918. godine iz Mrkonjića“, „Nevine žrtve iz Mrkonjića stradale od terora 1941. – 1945. godine“... predstavio je susjedno selo Mrkonjići.

vece guvno tulje

„Ovo sam napisao da ostane zapisano budućim pokoljenjima koja dolaze, to jest da se ne zaboravi“, rekao je Masleša.

U recenziji knjige koju je napisao Rajko Tanasijević kaže se da je „ono što krasi ovo djelo i bogat foto materijal, koji govori više od samog teksta“.

Profesor književnosti Olgica Cice poznata je književnoj publici, a ovom prilikom predstavljena su njena tri romana - „Miris čovjeka“, „Boje i barut“ i „Ernestina priča“.

U ovim romanima se govori o sudbini porodice njenog oca, u drugom o Nadeždi Petrović, a u trećem o Majci Terezi.

„Ljepše mjesto za promociju mojih romana nisam mogla da poželim", rekla nam je Olgica Cice, dodajući da selo Tulje inspirativno djeluje na nju.

vece guvno tulje

U 50 godina književnog stvaralaštva napisala je dosta knjiga poezije, a dobila je i nekoliko prestižnih nagrada.

Ovo književno veče ima veliki značaj za selo Tulje i njegove mještane.

„Ovaj događaj znači da je Tulje živo i da će ostati da živi, da se čuje o našem selu, a čast nam je da smo imali ovako cijenjene goste da pričaju“, kazao je Vaso Kolak, predsjednik Udruženja za vodosnabdijevanje i obnovu sela Tulje.

O knjigama su govorili Radoslav Milošević, Milovan Rosić, Rajko Tanasijević i Željko Milošević.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su guslar Vladan Perović koji je na ovom instrumentu opjevao u desetercu pjesmu o selu Tulje, gitarista i pjevač Mišo Brborić, dok je tekstove kazivala Milica Salata.

vece guvno tulje

Ovakvih kulturnih druženja nedostaje u selima oko Trebinja, a oko stotinjak prisutnih to je i potvrdilo riječima ”treba ovakvih događaja”.

vece guvno tulje