Lijepo je izgledala Njegoševa ulica u Trebinju, koja je bila zatvorena za saobraćaj, sa puno djece na biciklima, trotinetima, rošlama u okviru akcije "Evropska nedjelja mobilnosti izaberi pravu kombinaciju".

dan bez automobila (1)-min

Ovo je šesta godina zaredom da se u Trebinju održava ovaj vid manifestacije povodom dana bez automobila, za najmlađe uzraste od tri do 10 godina.

"Naša želja je da podstaknemo zdrav način života, a i biciklizam kao sport i jedan od najzdravijih vidova i načina kretanja čovjeka", rekao je predsjednik Centra za održivi razvoj i ekologiju (CORIE) Aleksandar Vukanović.

Kreće se sa djecom od najmlađeg uzrasta, vrtićima i školama jer je njima bitno pokazati da je to zdrav način života.

dan bez automobila (2)-min

"Cilj ove manifestacije je da što manje koristimo automobil, da više pješačimo i da što više koristimo javni prevoz", rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Lokalne samouprave bi trebale da planiraju izgradnju biciklističkih staza, trotoara i drugih površina za kretanje pješaka jer ako se ne obezbijede površine za njih onda će biti ugroženi u saobraćaju, a samim tim manji broj ljudi će se odlučiti za pješačenje.

Osim Trebinja, dan automobila je obilježen i u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru..., a ovaj događaj registrovan je i na internet stranici Evropske nedjelje mobilnosti.

Na taj način se i Republika Srpska priključila ovoj Evropskoj akciji.

Organizator ove manifestacije je Grad Trebinje, Policijska uprava Trebinje, Auto moto savez Republike Srpske iz Trebinja i Centar za održivi razvoj i ekologiju.

U nedjelju, od Kamenog mosta do Hidroelektrane "Trebinje II" održaće se trka biciklista u obje konkurencije sa početkom u 16.00 časova.