Ministar za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je stav Vlade Srpske o pitanju raspodjele više sredstva iz PDV-a opštinama da se pokuša naći rješenje koje će biti na zadovoljstvo svih lokalnih zajednica, ali da je to vrlo kompleksan proces.

skupstina saveza opstina i gradova

"Ukoliko Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske donese jednoglasnu odluku o raspodjeli PDV-a, nju će Vlada primjenjivati. Skupština saveza nije bila u mogućnosti da 2015. godine donese jednoglasnu odluku o tome", rekla je Rešićeva, komentarišući prijedlog načelnika opštine Teslić da opštine putem Saveza dobijaju više sredstava iz PDV-a.

Nakon sjednice Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske u Trebinju, Rešićeva je istakla da će pravni tim Ministarstva uprave i lokalne samouprave tokom oktobra raditi analizu stanja u svim lokalnim zajednicama.

"Ideja je da godinu dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o lokalnoj samoupravi vidimo kakvo je stanje na terenu, ko ima problem sa primjenom određenih članova i da li je potrebno da neke od njih promijenimo ili eventualno uskladimo", rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da je Savez opština i gradova partner Vlade Republike Srpske, ali i najteži sagovornik, ističući da u njemu nikada nije bilo miješanja politike.

Predsjednik Saveza i opština Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da je opredjeljenje da se sjednice Saveza održavaju u svim opštinama i gradovima Srpske, da bi se prepoznali problemi koji će biti delegirani prema partnerima, od kojih je prvi Vlada Republike Srpske.

Ćosić kaže da Savez pokušava da sa svojim partnerima ponudi adekvatna rješenja i da omogući unapređenje lokalnih zajednica.

Član Predsjedništva Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske Luka Petrović istakao je da je u regiji Trebinje prepoznat problem nedostatka turističkih inspektora.

"Vrlo je važno da se inicijativom o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu doda i mogućnost uvođenja tog inspektora, jer do sada nije bio registrovan u Republici Srpskoj", rekao je Petrović, koji je i gradonačelnik Trebinja.

On je ukazao i na problem sa kojim se susreću lokalne vlasti kada je riječ o odjavljivanju preduzetnika koji ne plaćaju svoje obaveze, napominjući da je podržana i inicijativa za izmjenu Zakona o preduzetničkoj djelatnosti.

"Preduzeća se odjave u Poreskoj upravi, a mnogi računi i dugovi ostaju lokalnoj upravi", rekao je Petrović i dodao da se pažnja želi usmjeriti i na druge zakone koji mogu da daju bolju funkcionalnost lokalnih zajednica.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Gajić rekao je da je u proceduri izrada zakona o socijalnom stanovanju, koji treba da riješi pitanje stanovanja i socijalnih slučajeva i izbjeglica.

"Ministarstvo je uzelo primarnu ulogu i zakon bi do Nove godine trebalo da bude u nacrtu, a Savez opština i gradova je institucija koja je sa 47 opština uključena u njegovu izradu", rekao je Gajić.

Direktor Inspektorata Republike Srpske Predrag Tomić je istakao da je Republička uprava za inspekcijske poslove izuzetno zainteresovana da uspostavi efikasan i moderan sistem inspekcijskog nadzora.

"Zahvaljujući Ministarstvu za lokalnu upravu i samoupravu i Savezu opština i gradova, Republička uprava radi na tome da primijenimo jedinstven sistem postupanja i republičkog i opštinskog inspektora, a, s druge strane, da ostvarimo visok stepen koordinacije u planiranju inspekcijskih nadzora", rekao je Tomić, dodavši da se u tom slučaju ne bi moglo desiti da u kratkom vremenskom periodu kod istog privrednog subjekta dolaze obje inspekcije.

On kaže da Zakon omogućava da svaka opština ima inspekcije, ali i da inspektor iz jedne opštine može da radi na području druge opštine uz saglasnost oba načelnika i inspektorata.

"Na taj način se uspostavlja fukncionalniji i efikasniji sistem inspekcijskog nadzora za koji treba i manje ljudi", rekao je Tomić.

Tokom sjednice Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske razgovarano je o novom Zakonu o Pravobranilaštvu Republiku Srpske, o temama koje su od značaja za bolje funkcionisanje lokalne samouprave, o posebnom podsticaju nerazvijenim opštinama i njihovoj problematici s akcentom na opštine koje imaju finansijske probleme, te drugim aktuelnim temama i problemima lokalnih zajednica.