U BiH će se u ručnom prtljagu moći unijeti 500 grama mesa po osobi

Izvor: klix.ba Foto: klix.ba
TREBINJELIVE 21. 09. 2017. - 17:38h

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uslovima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom „EI“ koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti.

granicni prelaz ivanica otvaranje

Pravilnikom su utvrđeni uslovi koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama.
Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH.

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja