Proizvodnja piletine u BiH lani je zabilježila najveći nivo u proteklih 10 godina, što je posljedica činjenice da građani zbog sve većeg siromaštva uglavnom jedu ovo meso.

piletina

Tako u strukturi svježeg mesa već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja mesa peradi, sa učešćem od čak 60 odsto, piše blic.rs.

Prošle godine je proizvedeno 59.000 tona ovog mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu prije. To znači da je za samo godinu dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 odsto.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da kilogram junetine bez kosti košta oko 13, kilogram svinjetine sa kostima 8 KM, dok se prosječna cijena pilećeg mesa kreće oko 5 KM.

To je razlog što većina građana BiH, s obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, uglavnom kupuje upravo ovo meso.

Među njima je oko pola miliona nezaposlenih i otprilike toliko onih koji žive ispod granice siromaštva, s obzirom na činjenicu da njihova primanja ne prelaze 240 KM.

Ranija istraživanja svjetskih organizacija i institucija pokazala su da stanovnik BiH u proseku godišnje pojede 28 kilograma mesa, za razliku od EU čiji građani u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kilogram.

Pala potrošnja mesa 

Za samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 odsto, pokazali su rezultati najnovije Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH.

Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu pao za čak 15,8 odsto.

Tako je domaćinstvo u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku mjesečno trošilo 493, a tokom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33, mlijeka za 16, voća za 10 KM.