Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Rođenja Isusa Hrista i svečanom litijom ulicom grada, koju je predvodio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, danas je u Ljubinju proslavljena krsna slava hrama i opštine - praznik Rođenja Presvete Bogorodice.

crkva ljubinje

Obraćajući se velikom broju vjernika koji su se okupili da dostojanstveno i s radošću proslave veliki praznik, vladika Grigorije je poručio da je Ljubinje mali grad sa velikim, čestitim i poštenim ljudima.

"To je veoma važno u današnjem vijeku i svijetu kada smo svakodnevno izloženi strujanjima zla i gluposti. Kao da nas bombarduju ne rakete i bombe nego ružne riječi i ružna djela", rekao je vladika Grigorije i dodao da je srpski narod u najvećoj opasnosti od lošeg i ružnog vaspitanja.

Vladika Grigorije je poručio da je najvažnija naša vjera i ljubav u Boga i da je to osnovni stub, osnovna struna, melodija i tema.

"Kada dođe teški trenutak čovjek mora imati tu osnovnu temu i stub za koji može da se uhvati i zato je toliko važna vjera u Boga. Prolaze države, partije, carstva, imperije, a Bog i Božija vjera nikada ne prolaze", rekao je Grigorije.

On je podsjetio na velike ljude porijeklom iz Ljubinja, koji su bili najumniji i najobrazovaniji u svom vremenu, ističući da je ovo hercegovačko mjesto u kome ima prostora da se gaji kultura i obrazovanje i da se sačuva ono što je u drugim krajevima mnogo teže sačuvati - obraz i duša.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić istakao je da se i uprkos vremenskim nepogodama, koji su prethodnih mjeseci zadesile ovu opštinu, radi na realizaciji planiranih projekata.

Neke od njih su, kako je naveo, navodnjavanje Ljubinjskog polja, asfaltiranje naselja Vinogradi, LED rasvjeta u gradu i drugi značajni poslovi bitni za razvoj ove lokalne zajednice.

ljubinje krsna slava

"Nadam se da će Ljubinje uz pomoć Vlade Republikie Srpske postati jedno veliko gradilište", naglasio je Krunić.

Obilježavanju krsne slave opštine i hrama prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Hercegovine.

U okviru obilježavanja rođenja Presvete Bogorodice, već treću godinu zaredom održan je i mini Sajam gastronomsko turističke ponude Ljubinja.

U večernjim časovima, povodom slave opštine, biće organizovana ulična trka "Ljubinje 2017".