U bobanskom selu Šćenica danas je služena Sveta liturgija povodom hramovske slave ovog mjesta - Male Gospojine, koja je okupila više stotina vjernika iz svih dijelova svijeta.

slava crkve scenica

Na liturgiju u rodno i parohijsko mjesto okupili su se i oni koji žive u Kanadi, Australiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, a sve su ih raširenih ruku dočekali domaćini - Čičkovići, Tripići, Jovići, Radulovići, Barzuti, Bašići...

Liturgiju su služili otac Momčilo Pejčić uz sasluženje oca Isaije i novopostavljenog paroha treće parohije Borisa Banduke.

"Okupili smo se da proslavimo ime Božije i Presvetu Bogorodicu, a presjekli smo i slavski kolač", rekao je otac Banduka.

On je kazao da je veoma srećan što je imao čast da prvu liturgiju van Trebinja služi upravo u Šćenici.

"Nadam se da ću sa ovim narodom dijeliti dobro i zlo, i da ću biti bar upola dobar kao otac Momo i hvala svim ljudima koji su me ovako lijepo primili", rekao je otac Banduka.

slava crkve scenica

Prema riječima Zorana Bašića, svake godine od 2008. se okupljaju na Malu Gospojinu, kada dođu i predstavnici parohija iz Trebinjskih brda, Trebinjske Šume, Popovog polja...

On je kazao da bi volio da se u skorije vrijeme i u Bobanima organizuje manifestacija kao na Trebinjskim brdima "Sačuvajmo običaj - sačuvajmo zavičaj", te da se napravi dom u kome bi se sve organizovalo.

Iz dalekog Toronta u rodne Bobane, u selo Šoše, stigao je Miloš Šošo.

slava crkve scenica

"U Kanadi živim dugo godina i bila mi je velika želja da na ovaj sveti dan dođem u Šćenicu. Vidio sam se sa prijateljima, rođacima, komšijama. Ovo nigdje u svijetu nema, a obišao sam dosta mjesta", rekao je Šošo.

On kaže da se dolaskom u rodni kraj čovjek po drugi put rađa i da se to ne može opisati riječima.

Proslavi u Ščenici prisustvovao je predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak.

slava crkve scenica

Hram u Ščenici je miniran tokom posljednjeg rata, a obnovljen je i osveštan na današnji dan 2008. godine.