Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici slave danas Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obilježenih crvenim slovom.

mala gospojina

Kao Marijini roditelji pominju se Joakim i Ana (od kojih se ni jedno ne pojavljuje u kanonskim jevanđeljima), bogati i pobožni hebrejski par koji je živio u Jerusalimu. Na njihovu veliku žalost, punih deset godina nisu mogli da imaju djecu.

Po tadašnjim običajima moglo se očekivati da će Joakim da uzme drugu, plodnu ženu, pa čak i da Anu otjera. Konačno, jednog dana, dok je Ana sjedala u vrtu ispod lovorovog drveta i sa sjetom posmatrala gnijezdo mladih vrabaca u krošnji, upoređujući svoj jalov život bez djece sa plodnošću ptica, iznenada joj se javio anđeo sa viješću da će ona začeti dijete o kome će se govoriti svuda po svijetu.

Tako je i bilo.

Nakon određenog vremena, Joakim i Ana dobili su kćerku kojoj su dali ime Marija.

mala gospojina

U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju.

Kada je o prazniku vedro, vjeruje se da će nam se Sunce smiješiti i tokom jeseni, ali i zime.

Tropar Rođenje Presvete Bogorodice

Crkva rođenja Djevice Marije je Rimokatolička crkva, koja se nalazi na početku Via Dolorosa, u blizini Lavlje kapije i bazena banje Betezda, u Jerusalimu.

mala gospojina

Smatra se da su na ovom mjestu živjeli Sveti Ana i Joakim, roditelji Djevice Marije. Crkva Svete Ane u Jerusalimu, shodno katoličkom vjerovanju, stoji na mjestu Marijinog rođenja.

mala gospojina

Pravoslavci vjeruju da je mjesto rođenja Presvete Bogorodice neko drugo i da je na njemu bio izgrađen hram od strane cara Konstantina Velikog koji su uništili Persijanci.

Podignuta je između 1131. i 1138. godine na mjestu gdje se nekada nalazila vizantijska crkva. Crkva je odličan primjer romanske arhitekture.

Izgrađena je kao trobrodna bazilika, jasnih i čistih linija i jednostavne unutrašnjosti.

mala gospojina

Oltar je dizajnirao francuski vajar Filip Kaeppelin i sadrži mnogo različitih scena. U južnom krilu je pećina za koju se vjeruje da je tu rođena Sv. Djevica Marija.

mala gospojina Pećina gdje je rođena Djevica Marija

Oltar posvećen Sv. Mariji se nalazi u pećini. Tragovi vizantijska bazilika mogu se i danas vidjeti, a jedan od stubova je u potpunosti očuvan. Crkva je poznata po odličnoj akustičnosti.

U neposrednoj blizini crkve je stara banja, pa je na mjestu današnje crkve nekada bio hram grčkog boga medicine Asklipija.

Arheološka istraživanja su uz sjeverni zid ovog manastira otkrila ostatke velikog rezervoara (100m sa 15m) sa vizantijskom pravoslavnom crkvom i apsidu hrama.

Po predanju iz (Jovan 5.) tu se nekada nalazila banja Betesda u kojoj je Isus izliječio bolesnog koji je bolovao 38 godina.

mala gospojina Iskopine banje Betesda

Crkva rođenja Djevice Marije