Uskoro bismo na tržištu u Srpskoj mogli imati prve proizvode sa oznakom da su proizvedeni bez genetski modifikovanih organizama.

gmo trebinje

U aprilu ove godine Agencija za bezbjednost hrane BiH objavila je standarde o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO.

Smjernice su u proceduri usvajanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Šta će ovo značiti za proizvođače i potrošače, raspravljali su učesnici seminara koji je danas održan u Trebinju.

U Bosni i Hercegovini zakonski propisi zabranjuju unošenje u životnu sredinu i stavljanje na tržište prehrambenih proizvoda za ishranu ljudi koji sadrže GMO.

Kako bi domaći proizvođači svoj proizvod dodatno vrednovali oznakom da ne sadrži GMO uskoro će moći da zatraže sertifikaciju , kako bi njihov proizvod dobio logo koji će to i potvrditi.

- Na primjer neki proizvođač sira ili mlijeka ako želi da ima tu oznaku, moraće da potvrdi i da svi kooperanti hrane životinje hranom bez GMO - izjavio je zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo.

Sertifikovanje je neobavezno i može ga zatražiti proizvođač koji želi da oznakom svom proizvodu da dodatnu vrijednost.

Sve su to načini na koji našim proizvođačima možemo pomoći da svom proizvodu daju dodatnu vrijednost - smatra direktor područne Privredne komore Trebinje Veselin Savić.

Dok na Zapadu takvi proizvodi imaju znatno višu cijenu i traženiji su, kod nas potrošači još nisu dovoljno upoznati sa GMO uopšte.

Seminari poput ovog imaju za cilj da informišu javnost o prednostima za proizvođače i za potrošače koje donosi označavanje proizvoda bez GMO.

Izrada logotipa kojim će ti proizvodi biti označeni je u toku pa bi se domaći proizvodi sa ovom oznakom mogli naći na tržištu već naredne godine.