U Kulturnom centru u Trebinju prikazan je dokumentarni film Milovana Pandurevića "Mjesto zločina" u okviru kampanje "Heroji Republike Srpske" i projekta "Kultura sjećanja-svjedok istine" u organizaciji Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe".

film mjesto zlocina trebinje

Ovaj film je snimljen prije deset godina u produkciji "Srna filma" i RTRS-a, a govori o dešavanjima 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su iz zasjede na kolonu JNA ubijena njena 42 pripadnika.

"Ovo je film koji pokušava na jedan način da pokaže šta se desilo u Dobrovoljačkoj ulici jer i danas sud ne riješava ovaj slučaj", kaže Pandurević.

Dokumentarni film nikada ne može biti pretjerani dokaz na nekom sudu, ali može da uputi na put šta se desilo, jer reditelj ima svoju viziju.

"Mnoge događaje iz odbrambeno-otadžbinskog rata smo zaboravili i tako se gubi istorijsko pamćenje", rekao je Pandurević.

film mjesto zlocina trebinje

Pandurević je i direktor kinoteke Republike Srpske, a osnivanje "Srna filma" poklapa se sa dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici.

Film, koji traje 50 minuta, prikazan je na mnogim tv kućama, među kojima je je i televizija iz Rusije, gdje je zaokupio pažnju tamošnjih gledalaca i za njega se govorilo da je to film koji najzanimljivije tretira terorizam.