Preduzetnici iz Republike Srpske moraju da postanu svjesni da su njihovi proizvodi najbolji na tržištu, nakon čega će se otvoriti mogućnosti da ih brendiraju i dobiju podsticaje od države, poručio je danas u Trebinju ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

nase je bolje konferencija trebinje (1)

Otvarajući konferenciju "Brendiranje domaćih proizvoda - naše je bolje", on je istakao da je cilj Vlade Srpske i resornog ministarstva da svim preduzetnicima pomognu da unaprijede svoje proizvode i da oni budu polje pozicionirani kako kod potrošača, tako i kod trgovačkih lanaca.

"Prvi korak u brendiranju je da se stvori percepcija kod preduzetnika da je njihov proizvod najbolji. Kad to ostvare, možemo kazati da smo uspjeli", rekao je Gluhaković.

nase je bolje konferencija trebinje (1)

On je istakao da je danas razgovarao sa proizvođačima autohtonih hercegovačkih proizvoda poput pršuta, sira, vina, smokve, ljekovitog bilja, navodeći da je to nastavak aktivnosti Vlade koje provodi već tri godine.

Proizvođač smokve i proizvoda od tog voća Božo Vlačić, rekao je da bi njegov cjelokupan program proizvoda trebalo zaštititi, jer se ono što on predstavlja tržištu nigdje drugo u BiH i RS ne proizvodi.

bozo vlacic smokve

"Moj projekat je od sadnice do prerade lista, a prerađujem zelenu i bijelu smokvu i list, te pravim rakije i likere od smokve", rekao je Vlačić.

On je dodao da sirovine ne fali, ali da je problem savremena oprema, kojom bi se olakšala prerada i napravio još kvalitetniji proizvod za evropsko i svjetsko tržište.

"Iz tog razloga nam ove konferencije uvijek dobro dođu. Prodiskutujemo i razmijenimo iskustva", rekao je Vlačić.

Konferencija je dobra prilika i predstavnicima vinarija sa područja Trebinja da prezentuju svoju ideju "Hercegovina-vinska regija", pošto je ovo podneblje slabo poznato u svijetu kao mjesto gdje se prave vrhunska vina.

milica andjelic vinarija andjelic

"Mnogi naši sadašnji kupci su se iznenadili da BiH ima ovako kvalitetno vino. Neophodno je zaštititi geografsko porijeklo i to je najvažniji korak, jer svijet cijeni ono što ima kontrolu", istakla je Milica Anđelić, direktor Vinskog podruma "Anđelić".

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Odbora za trgovinu i turizam Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo trgovine i turizma RS, uz podršku Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Unije poslodavaca RS.

nase je bolje konferencija trebinje (1)