Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će vladajuća koalicija, ukoliko bude objavljena odluka Narodne skupštine Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, u parlamentu suspendovati taj referendum.

milorad dodik

Dodik je istakao da će to biti urađeno imajući u vidu trenutnu konstelaciju odnosa u okruženju, međunarodne odnose i razgovore sa EU, iako bi za Srpsku bilo bolje da ima izglasanu tu odluku i da je objavi kada zatreba.

"Kontekst i okolnosti su stvorene nakon raspisivanja tog referenduma", rekao je Dodik i poručio da nije riječ ni o kakvom gubitku volje, već odgovornoj politici.

On je pojasnio da bi sprovođenjem ove odluke Republika Srpska, bez obzira na afirmaciju prava na referendum, od "razdraženih predstavnika međunarodne zajednice imala značajne probleme".

Dodik je istakao da nisu tačne optužbe da vlast ovim igra neku "smutnu igru", već da je riječ o sofisticiranoj, teškoj i strateškoj igri koja podrazumijeva pravo na referendum.

"Referendum je nešto što ovaj narod mora da osvoji kao trajno vlasništvo i da u budućnosti može da se izjasni o važnom pitanju", rekao je Dodik i izrazio uvjerenje da će se građani Srpske jednog dana izjašnjavati na referendumu o Sudu i Tuižilaštvu BiH jer je riječ o nečemu što je oteto od suvereniteta Srpske i nasilno preneseno na nivo BiH.

On je naveo da i Katalonija, kao mnogo snažnija od Republike Srpske, mnogo vremena provodi u borbi za pravo na referendum i glasanje o važnim pitanjima, te da u tom smislu treba shvatiti koliko je teška ta borba u Srpskoj.

"Održali smo jedan referendum /o Danu Republike/ i pokazali da možemo, tačno znamo šta radimo. Veoma predano pratimo šta rade u Kataloniji, gdje je nekada potpuno identična situacija", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je sve to počelo 2010. godine kada je priča o referendumu u BiH dovela najznačajnije evropske predstavnike da bi se razgovaralo o najvažnijem problemu - pravosuđu na nivou BiH.

On je istakao da opozicija nije ni glasala za odluku o referendumu, a da sada oni insistiraju na njenom objavljivanju, te da njima nije u interesu pravo, već destabilizacija, iako poštuje njihovo pravo da traže da odluka bude objavljena.

Dodik je poručio da će Narodna skupština Srpske raditi redovno, te pozvao na rad i one "koji misle da treba da unose nered".

"Možete da imate svoje političke stavove, ali ne možete očekivati da manjina nametne većini bilo kakav stav", rekao je Dodik.

Komentarišući izjave predstavnika opozicije da će biti sudski osporeni akti usvojeni na posljednjoj sjednici Narodne skupštine, koja je održana u maloj sali bez prisustva opozicije, Dodik je rekao da mogu da se obraćaju Ustavnom sudu, ali da su zakoni doneseni i da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti.

On je istakao da je ključno pitanje svih posljednjih događaja u Narodnoj skupštini Republike Srpske to da je sjednica održana i da je usvojeno osam zakona i ostali akti.

Dodik je rekao da će Narodna skupština nastaviti rad i da će na narednoj sjednici biti sve ono što se dogovori na Kolegijumu, kao i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta, ali i izvještaj revizora.

"Što se tiče njihove priče o tome, smatram da nije dobar ni za njih način koji su izabrali, ali ih ohrabrujem da tako nastave", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako sebe vidi za pet godina na političkoj sceni, Dodik je rekao da se vidi kao predsjednik, ali ne zna na kojem nivou, te da nema namjeru da prestane da se bavi politikom.