Policijska uprava /PU/ Trebinje dostavila je danas Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja protiv tri lica zbog sumnje da su 1992. godine počinili ratni zločin nad civilnima stanovništvom srpske nacionalnosti u selu Bradina, opština Konjic, saopšteno je iz ove uprave.

cjb trebinje

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Zvonko Zovko, Ljubo Šimunović i Željko Mlikota osumnjičeni su za ratni zločin i zvjersko ubijanje Srba u Bradini, kada je stradalo 38 stanovnika ovog sela, koje je sravnjeno do temelja.

Nad nedužnim srpskim civilima vršena su najstrašnija iživljavanja, ubijeni su mladići, žene, starci, invalidi, a Sretku Kuljaninu starom između 25 i 28 godina nožem je otkinuta glava, dok su sve kuće u Bradini zapaljene, kao i štale, sušnice i drugi objekti.

U obrazloženju izvještaja navedeno je da su selo Bradina 25. maja 1992. godine u večernjim časovima napale formacije muslimansko-hrvatske vojske koja je prethodno sa okolnih brda selo, u kojem se nalazilo civilno stanovništvo, napala artiljerijom i drugim oružjem, tako da je bilo okruženo sa svih strana i nije ga bilo moguće napustiti.

"Napad je trajao cijelu noć, da bi muslimansko-hrvatska vojska u selo ušla sljedećeg dana oko 16.00 časova, kada je nastupilo paljenje srpskih kuća. Srbi su ubijani, a neki odvođeni u Osnovnu školu `Bradina`, nakon čega su preživjeli odvođeni u logor Čelebići u Konjicu", piše u izvještaju.

Protivpravno uhapšena lica srpske nacionalnosti preživljavala su najveća mučenja, maltretiranja i ponižavanja, a osumnjičeni se terete da su neposredno učestvovali u širem i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog srpskog stanovništva na području Bradine.

Cilj etničkog čišćenja koje su sprovodile snage hrvatske i muslimanske vojske bio je da se uspostavi kontrola nad opštinom Konjic, kao i okolinom, te prisiljavajući srpsko stanovništvo da napusti to područje vojska je koristila razne metode sile – ubijanje, premlaćivanje, deložaciju, mučenje, pljačkanje, protivpravno lišavanje slobode, masovne progone i zatvaranje.

Prema saznanjima Srne, Zovko je osumnjičen da je kao komandant Hrvatske vojske odgovoran što je 25. i 26. maja 1992. godine direktno učestvovao i komandovao jedinicom u napadu na Bradinu, u kojem je poginulo 38 Srba.

On je odgovoran i što ništa nije preduzeo da bi spriječio masovna ubistva u selu Bradina, što je teška povreda Ženevske konvencije i kršenje ratnih zakona i običaja.

Osumnjičeni Šimunović i Mlikota odgovorni su što su kao zapovjednici jedinice u napadu na Bradinu dozvolili ubistvo 38 srpskih civila i što ništa nisu preduzeli da bi spriječili zločin.

U PU Trebinje kažu da je dopuna izvještaja sastavni dio dokumentovanja zločinačkog poduhvata za područje Konjic.