Crna Gora predala Prevlaku Hrvatskoj?

Izvor: Sputnik Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 18. 09. 2017. - 22:53h

Poluostrvo Prevlaka u potpunosti je pod kontrolom Hrvatske, dok je, izgleda, jedini trenutni spor taj da li Crnogorci i dalje imaju dozvolu hrvatske strane da nesmetano uplovljavaju u Bokokotorski zaliv.

prevlaka

Ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić rekao je u Konavlima kako bi do kraja godine država mogla da prepusti Opštini Konavle tvrđavu na Prevlaci koja će je potom dati na upravljanje Društvu prijatelja dubrovačke starine koje tamo planira da napravi Muzej austrougarske ratne mornarice, piše „Sputnjik“.

Prema najavama hrvatske strane, projekat uređenja tvrđave na Prevlaci iz 19. vijeka vodilo bi Društvo prijatelja dubrovačke starine, u saradnji sa Opštinom Konavle.

„Tvrđava Prevlaka je simbol slobodne i suverene Hrvatske i sramota je za sve sudionike da je takav objekat zapušten, zarastao, uništen“, izjavio je tom prilikom ministar Marić.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić takođe je izjavio kako je njihova želja da stave tvrđavu na Prevlaci u „funkciju na čast Hrvatske“.

„Mi tamo planiramo da napravimo respektabilni Muzej austrougarske ratne mornarice sa naglaskom na hrvatsku komponentu, na kraju krajeva, sad smo u EU, i da učvrstimo malo te odnose. Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja. Radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice“, naglasio je Kapetanić.

Po svemu sudeći, poluostrvo Prevlaka je u potpunosti predato Hrvatskoj. U tom pogledu o tome nemaju dilemu ni u Hrvatskoj, a reklo bi se ni u Crnoj Gori, čije vlasti ni ne pomišljaju da ospore pravo Hrvatima da upravljaju tim poluostrvom.

O tome kakvo je zaista realno stanje stvari na terenu možda najbolje govori i epizoda od prije neku godinu sa hercegnovskim ribarima, koji su ribareći u blizini Prevlake završili u dubrovačkom zatvoru.

A takođe je zanimljivo da je do sada bilo više incidenata i hapšenja crnogorskih ribara zbog ulaska u hrvatske teritorijalne vode, ali nikada nijednog slučaja ulaska hrvatskih ribarskih brodova u crnogorske.

Utoliko se čini da povremene izjave crnogorske strane da je pitanje Prevlake između Hrvatske i Crne Gore i dalje otvoreno najprije služe kao zamazivanje očiju javnosti.

Zapravo, uslijed pasivnosti, indolentnosti, i ko zna možda čega još crnogorske diplomatije — danas je praktično činjenično stanje da je Prevlaka u potpunosti pod kontrolom Hrvatske, dok je, izgleda, jedini trenutni spor taj da li Crnogorci i dalje imaju dozvolu hrvatske strane da nesmetano uplovljavaju u Bokokotorski zaliv.

Kako podsjeća „Sputnjik“, upravo je osnovna namjena nekadašnje austrougarske tvrđave, koju Hrvati namjeravaju da restauriraju na rtu Oštro, na Prevlaci (a što je i sami ulaz u Boku kotorsku), bila da spriječi ulazak neprijateljskih brodova u zaliv Boke, pa je zajedno sa tvrđavama Mamula i Azra, predstavljala prvu liniju odbrane Boke od napada sa mora.

Dakle, piše dalje „Sputnjik“, nema nikakve dileme da onaj ko kontroliše poluostrvo Prevlaku samim tim kontroliše i ulaz u Boku, pa je utoliko neshvatljivije ponašanje crnogorske strane po tom pitanju, koja je objektivno imala jake argumente da Prevlaka, odnosno rt na ulasku u Boku pripadne Crnoj Gori.

prevlaka puna nafte

Prije nekoliko dana je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio da Crna Gora sa Hrvatskom i dalje „ima otvoreno pitanje Prevlake“.

„Priželjkujemo da to riješimo bilateralnim putem, ako ne idemo na međunarodne mehanizme koji su poznati i u koje moramo vjerovati. To pitanje neće ugroziti naše odnose“, saopštio je Darmanović.

Nažalost, vjerovatno imaju za pravo oni koji misle da je Crna Gora već ispustila šansu da pitanje Prevlake riješi pozitivno i to još tokom pregovora o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, dok danas kada je Hrvatska i formalno članica EU, ta država ujedno ima i pravo veta na evropske integracije Crne Gore, pa time i veoma snažan mehanizam uticaja.

Po svemu sudeći, Crna Gora je po pitanju Prevlake dobrano zakasnila, pa teško da će u budućnosti imati realne šanse da diplomatskim putem za sebe iskamči bilo kakvu povoljnost.

A ko zna, možda su i svi ti silni međunarodni procesi za koje je bila potrebna podrška Hrvatske, poput pristupanja zemlje u NATO ili zataškavanja uloge pojedinih crnogorskih prvaka u pohodu na Dubrovnik, bili dovoljni da obezbijede ovako nekompetentan i pasivan pristup crnogorske strane.

Ali najvjerovatnije je da to tako obično i biva.

U državama čije je rukovodstvo u potpunosti zavisno od uticaja i ucjena inostranog faktora, prva žrtva su uvijek, po pravilu, državni i nacionalni interesi, kao i samo dostojanstvo zemlje, završava „Sputnjik“.

Komentari

Nije bas tako crno u Crnoj Gori. Stvari se odvijaju drugacije tamo gdje treba.

Odgovori

Crno je toliko da nikad u istoriji Crne Gore nije bilo crnje

Odgovori

Bolje i Hrvatima nego BiH

Odgovori

Zašto spominješ BIH . Crnoj Gori pripada Prevlaka

Odgovori

Od toga nema ništa-netačno!

Odgovori

Ekukavice sinje pu pu na vas ko na govno govna i jeste nesoji jedni Crnogorski.Izgovor za pljačku Konavala i uvlačenja Trebinja u rat vam je bilo mi nedamo PREVLAKU pu sram vas bilo

Odgovori

„…uvlacenje Trebinja u rat…“-kazes!…e bilo tesko zabu u vodu natjerati…I vama je bila guzica zinula na Konavle..pa Skero je odmah kafanu i prodavnicu otvorio u Slanom, kao normalizuje se zivot.Kada su vas Rvatine zacerale, e onda kuku…Crnogorci nas nagovorili a mi jadni naivni…Muci tamo !

Odgovori

@Rade Tomov eno ti se Njegos u grobu prevce,Kojim jezikom pricas maternjim,milogorskim,siptarskim ili koristis krvatski novorjek.I niste vi bjado nista pucali nego vojska koja je brnaila drzavu a da je do vas pobjegli bi svi ko sto ste i pobjegli i odrodili se od srpstva.A to ko je na sta zinuo vidis vraticete vi Hercegovini ono sto joj pripada.

Nama cvjetaju ruže, a ovo je 100 % netačna informacija.

Odgovori

Opet spinovanje …Pitanje Prevlake rijesio je Dobrica Cosic sa Franjom Tudjmanom i kao i obicno ga je Hrvat , bas kao i Milosevica za Oluju prevario…Dakle , dosta pljuvanja po CG , Risto Sotona je dovoljan da zagadi sve !

Odgovori

Ovo nema nikakve logike da pripadne Hrvatskoj, ali, u ostalom, logike nema nigdje. Dok je sve bilo SFRJ nije bilo bitno, sada je ovo klasicna kapitulacija Crne Gore pred zahtjevima EU ! Prodat ce Milo i djedovinu , samo da guzicu spasi !

Odgovori

Trebinjanin gledaj svoja posla i neturaj nos tamo dje ti nije mjesto da ti ga nebi maca pojela.

Odgovori

Boro, ti bi trebao sastaviti listu prioriteta:
Prvo, gramatika
Drugo, istorija
…a treće, kultura dijaloga

Gdje bio Dodo kad se branila RS?On u Hercegovinu nije dolazio sve do prije 2-3 god,on je smatrao da je suvise velika licnost za nas a ustvari nije dolazio da bi nas raselio i nasu imovinu predao ustasama dok mu nasi izdajnici nisu poceli da ljube skute zbog licne koristi i evo ga sad pljacka po Bileci,Trebinju,Gacku i nema gdje ne pljacka.Mi smo rat prezivili dok je on sa ustasama bio na istoj strani i kad su nam uzeli pola Mostara mislili su da cemo nestati,i kad je Dodik sa njima dogovarao u miru da koci razvoj Hercegovine i tada je mislio da cemo se raseliti.Medjutim mi nismo kukavice iz Krajine kojima smo inace spasavali gu*ice u svakom ratu.da cemomi izgraditi Hercegovinu niko od njih nije mogao da sanja.

Odgovori

Želim reći samo to da Hrvatska sa CG sada ima korektne odnose, i- nije nam ni na kraj pameti praviti probleme sa ulaskom brodova u Boku! Pljačka Konavala i Primorja ide na sramotu crnogorskim rezervistima i JNA koja ih je povela. REkao bih da su za zlo iz 1991.g. manje krivi Trebinjci, nego oni iz Nikšića, Mojkovca, Bijelog polja; barem smi mi iz H-vojske došli do takovih saznanja!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja