Na zelenoj pijaci u Trebinju sve je više prodavaca patvorenog meda koji nema dodir sa pčelama, a koji se prodaje kao i pravi domaći med po cijeni od 18 KM po kilogramu.

domaci med

Tvrdi ovo više prodavaca "pravog" meda sa trebinjske pijace za portal TrebinjeLive.info, ističući da se lažni med nabavlja u zapadnoj Hercegovini i cazinskoj Krajini po veoma niskim cijenama.

Iz tog razloga, kažu nam prodavci trebinjskog meda, prodaja i onako slabog prinosa ide im sve lošije, a problem vide i u tome što su zaposleni na održavanju pijace dozvolili da šverceri svoje proizvode prodaju na početku pijace, umjesto na dnu.

"Zna se gdje je mjesto švercera iz Čapljine na našoj pijaci. Ovdje dođu i prodaju sve i svašta i kažu da je sa Zubaca, iz Popovog polja, Trebinjske šume, a ne obrađuju nijedan metar zemlje, niti imaju ijednu košnicu", kaže jedna ogorčena prodavačica.

Sa njom se slažu i ostali prodavci domaćih trebinjskih proizvoda.

Nabavljanje proizvoda iz zapadne Hercegovine im ne smeta, ali kažu da bi bilo sasvim normalno da šverceri budu na jednom dijelu pijace, a oni na drugom.

"Pa kod njih niko ne bi išao. To se ne zna ni šta je, ni kakvo je", navodi jedan prodavac meda.

Prodavci lažnog meda imaju na svojim tezgama i po nekoliko tegli pravog meda u slučaju da naiđe inspekcija, što je još veći problem, navode oni.

Da na trebinjskoj pijaci ima posla za inspektore slažu se i u Udruženju pčelara Republike Srpske. Medonosna sezona je bila veoma loša, pa je lažnog meda sve veća ponuda.

Podatak koji zabrinjava je da je posljednja velika kontrola kvaliteta meda vršena prije pet godina, kada je kod pojedinih prodavaca lažnog meda utvrđeno da u njihovom medu ima i kancerogenih materija.

"Prema pravilniku o kvalitetu meda, supstance hmf smije biti do 40mg po kilogramu, dok je kod pojedinih prodavaca u Trebinju utvrđeno čak 900mg. Do toga je došlo zbog kuvanja takozvanog meda na visokim temperaturama, usljed čega se oslobađaju ove supstance koje su u velikim količinama otrovne i kancerogene", pojasnio je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza pčelara RS.

On je apelovao na sve nadležne inspekcijske službe - kako opštinske tako i republičke, da pojačaju kontrole kvaliteta meda na trebinjskoj pijaci i prodavnicama gdje se pčelinji proizvodi prodavaju, jer zbog loše medonosne godine prijeti nekotrolisana prodaja patvorenog meda.

Potrošačima se savjetuje da med kupuju samo kod provjerenih prodavaca, u suprotnom rizikuju ne samo kvalitet, nego i svoje zdravlje.

Kako razlikovati prirodni med od patvorenog?

Nažalost, živimo u takvom svijetu gdje je mnogima zarada na prvom mjestu, pa ih nije briga kako doći do više novca uz manje truda i ulaganja. Tako je i kod trgovine medom.

Patvoreni med je veoma ljepljiv zbog dodatnih sladora i šećernih aditiva, veoma je tečan i bez mirisa i otapa se u vodi bez miješanja - poput šećera.

Međutim, većina kupaca teško može da prepozna patvoreni med, a najsigurniji način da se utvrdi da li je med pravi ili patvoreni jeste provjera u laboratoriji, gdje najvažniju ulogu imaju inspektori.