Čuvajte se – Na pijaci se prodaje i med koji nema dodir sa pčelama

Autor: Božo Morić Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 17. 09. 2017. - 9:57h

Na zelenoj pijaci u Trebinju sve je više prodavaca patvorenog meda koji nema dodir sa pčelama, a koji se prodaje kao i pravi domaći med po cijeni od 18 KM po kilogramu.

domaci med

Tvrdi ovo više prodavaca „pravog“ meda sa trebinjske pijace za portal TrebinjeLive.info, ističući da se lažni med nabavlja u zapadnoj Hercegovini i cazinskoj Krajini po veoma niskim cijenama.

Iz tog razloga, kažu nam prodavci trebinjskog meda, prodaja i onako slabog prinosa ide im sve lošije, a problem vide i u tome što su zaposleni na održavanju pijace dozvolili da šverceri svoje proizvode prodaju na početku pijace, umjesto na dnu.

„Zna se gdje je mjesto švercera iz Čapljine na našoj pijaci. Ovdje dođu i prodaju sve i svašta i kažu da je sa Zubaca, iz Popovog polja, Trebinjske šume, a ne obrađuju nijedan metar zemlje, niti imaju ijednu košnicu“, kaže jedna ogorčena prodavačica.

Sa njom se slažu i ostali prodavci domaćih trebinjskih proizvoda.

Nabavljanje proizvoda iz zapadne Hercegovine im ne smeta, ali kažu da bi bilo sasvim normalno da šverceri budu na jednom dijelu pijace, a oni na drugom.

„Pa kod njih niko ne bi išao. To se ne zna ni šta je, ni kakvo je“, navodi jedan prodavac meda.

Prodavci lažnog meda imaju na svojim tezgama i po nekoliko tegli pravog meda u slučaju da naiđe inspekcija, što je još veći problem, navode oni.

Da na trebinjskoj pijaci ima posla za inspektore slažu se i u Udruženju pčelara Republike Srpske. Medonosna sezona je bila veoma loša, pa je lažnog meda sve veća ponuda.

Podatak koji zabrinjava je da je posljednja velika kontrola kvaliteta meda vršena prije pet godina, kada je kod pojedinih prodavaca lažnog meda utvrđeno da u njihovom medu ima i kancerogenih materija.

„Prema pravilniku o kvalitetu meda, supstance hmf smije biti do 40mg po kilogramu, dok je kod pojedinih prodavaca u Trebinju utvrđeno čak 900mg. Do toga je došlo zbog kuvanja takozvanog meda na visokim temperaturama, usljed čega se oslobađaju ove supstance koje su u velikim količinama otrovne i kancerogene“, pojasnio je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza pčelara RS.

On je apelovao na sve nadležne inspekcijske službe – kako opštinske tako i republičke, da pojačaju kontrole kvaliteta meda na trebinjskoj pijaci i prodavnicama gdje se pčelinji proizvodi prodavaju, jer zbog loše medonosne godine prijeti nekotrolisana prodaja patvorenog meda.

Potrošačima se savjetuje da med kupuju samo kod provjerenih prodavaca, u suprotnom rizikuju ne samo kvalitet, nego i svoje zdravlje.

Kako razlikovati prirodni med od patvorenog?

Nažalost, živimo u takvom svijetu gdje je mnogima zarada na prvom mjestu, pa ih nije briga kako doći do više novca uz manje truda i ulaganja. Tako je i kod trgovine medom.

Patvoreni med je veoma ljepljiv zbog dodatnih sladora i šećernih aditiva, veoma je tečan i bez mirisa i otapa se u vodi bez miješanja – poput šećera.

Međutim, većina kupaca teško može da prepozna patvoreni med, a najsigurniji način da se utvrdi da li je med pravi ili patvoreni jeste provjera u laboratoriji, gdje najvažniju ulogu imaju inspektori.

TAGOVI:

Komentari

Na ovo trebaju turisticke zajednice upozoriti sve turiste i uputiti ih na odgovarajuce prodajno mjesto gdje je roba mozda malo skuplja, ali i provjerena i za putnike koji su dosli avionom u adekvatnim velicinama porcionisana. Naravno da se pritom posteni proizvodjaci i prodavci sa pijace trebaju da uvaze tj, od njih i odkupiti, a ne da priliku koriste neki treci, jos vjestiji sarlatani i profiteri.

Odgovori

pa postoji hercegovacka kuca do Foto Moma.. tu je original, naravno

Odgovori

Svi koji iznose med na razne tezge odnosno prodajna mjesta morali bi imati markicu kao šti je ona akcizna i njen serijski broj.Naravno,u tu cjenu bi ušao i PDV čime bi kvalitet bio zagarantovan.Ovakva vrsta prodaje svih artikala je van svake kontrole a zdravlje kupaca ugroženo.Tu prvenstveno mislim na prodaju meda, ribe,mlijeka i mliječnih proizvoda,maslinovog ulja i suvog mesa.Sve ovo može biti ekološki zdravo,organik i da se uklapa u zdravu hranu ali ovakva prodaja bez stalne sanitarne kontrole je van svih zdravstvenih normi i standarda.

Odgovori

Alhemičari , ista je situacija i s vinom !

Odgovori

Teško je pronaći pravi med…uglavnom se prodaje prerađeni šećer…a na pijaci svega ima samo nema pravog meda..

Odgovori

Pa ni ovih godina nije bilo pravog meda na pijaci.To zna cijelo Trebinje.Zasto sada pravite dramu,ili samo da se nesto pise da se popuni prostor

Odgovori

Što se tiče meda jednostavno je, na našoj pijaci samo je potrebno izbjeći tri brka koji prodaju med, tj. izbjeći njihove stolove sa medom jer oni su klasični šverceri i ostalo je sve ok, naravno da ima tu meda od pravih i poštenih pčelara vazda bilo i biće.

Odgovori

Ma pusti med, prodaju lijekove po pijaci, strašno.

Odgovori

Poštovani administratore kada već pišete o nečemu (u ovom slučaju o medu), trebalo bi da imate i prave informacije, naime u tekstu navodite da je poslednja analiza meda na pijaci vršena prije 5 godina, a to nije tačno, poslednja analiza meda je vršena prije 3 i po mjeseca na našoj pijaci i to od strane Republičke inspekcije (odjel Hercegovina), i svi medovi koji su analizirani su prošli analizu, naravno neki med je bio i sa extra rezultatima, ali što je najvažnije svi su prošli analizu (koji su analizirani), to je bilo i objavljeno na RTRS i to u dnevniku, a to vam mogu potvrditi i u Republičkom inspektoratu oni koji su tu analizu i uradili.

Odgovori

Naravno da su poslali tegle sa medom.. i naravno da su prošli analizu a ovo na pijaci nema veze sa medom..

Odgovori

čuj da se izmjeste svi koji ne prodaju svoje domaće proizvode koje su sami proizveli, ahahahahaahah, pa morali bi otjerati 80% pijace

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja