Oktobarske penzije biće uvećane za tri odsto

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 16. 09. 2017. - 14:11h

Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je danas da će oktobarska penzija, koja će biti isplaćena 10. novembra, biti uvećana za tri odsto.

novac KM

Milić je na sjednici Upravnog odbora penzionera Republike Srpske u etno selu „Stanišići“ kod Bijeljine rekao da će potom, u drugom kvartalu naredne godine, penzije biti uvećane za još dva odsto, jer je prvi kvartal najteži za budžet imajući u vidu da je početak godine i da ima dosta prazničnih dana.

„Fond PIO Srpske, kao servis osiguranika i korisnika prava i ustanova čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, zajedno sa Narodnom skupštiniom Srpske apsolutno je spreman da primijeni dogovor između Vlade Srpske i Udruženja penzionera o vanrednom povećanju oktobarske penzije, čija isplata će početi 10. novembra“, rekao je Milić Srni.

Milić i predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj apsolutno su saglasni o stopi povećanja penzija u narednom periodu.

Na ovaj način, kaže Milić, biće ispunjen zaključak Narodne skupštine Srpske o povećanju, koje će po preračunatoj stopi iznositi i nešto više od pet odsto.

On je rekao da će se pratiti situacija do kraja godine kada je riječ o redovnom usklađivanju penzije po sistemu 50 odsto rast troškova života i 50 odsto rast prosječne penzije u Republici Srpskoj, što je prema sadašnjim pokazateljima negdje na nuli.

„U svakom slučaju, ako Republički zavod za statistiku izađe sa podacima da je bilo povećanja, Fonda PIO će u skladu sa zakonom ukalkulisati i to povećanje“, rekao je Milić.

Rakulj je rekao da je Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske danas prihvatio mišljenje Vlade Srpske o povećanju od pet odsto, s tim da će „biti razumijevanja“ da ovo povećanje neće biti odmah u cjelini isplaćeno, nego dio uz novembarsku penziji, a dio nekoliko mjeseci kasnije.

„Ako bude novca sve će biti odjednom isplaćeno, što je stav Vlade, a što mi u potpunosti prihvatamo“, rekao je Rakulj.

On je naveo da je Upravni odbor raspravljao i o revizorskim izvještajima budžeta Republike Srpske i Fonda PIO Srpske.

„Nije bilo nikakvih rasprava u vezi sa radom Fonda jer je on od Glavne službe za reviziju dobio pozitivno mišljenje bez ijedne primjedbe na rad Fonda. Oko budžeta Republike Srpske tražimo neka razrješenja jer je to, kako vidimo, nešto gdje ima nesporazuma. Tražimo razjašnjenja čiji su krediti, jer se ne pominju kod Fonda PIO u revizorskom izvještaju pa ćemo tražiti razjašnjenja do kraja“, rekao je Rakulj novinarima.

On je istakao da Upravni odbor penzionera Republike Srpske osuđuje postupke u Narodnoj skupštini Srpske jer to „nije način kako da se djeluje u pravcu rješenja problema“.

TAGOVI:

Komentari

Znaci da ce u prosjeku biti povecane za 7-8KM.
E moj narode, glupi narode.
40 godina staza za 200-300KM.

Odgovori

To je to. Penzionerima se daju mrvice koje u principu ništa ne znače, a za državu sa praznom kasom je to ogroman udar. Umjesto da se otvaraju fabrike i proizvodna radna mjesta, kako se izbori približavaju, tako se kupuje socijalni mir. Za to vrijeme direktor Fonda PIO kupuje nekretnine i bogati se na sumnjivim javnim nabavkama, sa svojim ortakom Tegeltijom, kod koga je profesor na privatnom fakultetu.

Odgovori

I treba im tako. Većina njih je glasala za crvene.

Odgovori

nije fer da ih vrijedjas kao i narod.penzioner narod nisu glupi.penzioneri narod su zadovoljni jer glasaju za da imamo sto kvalitetniji zivot.zadovoljni smo zar ne realni.!?

Odgovori

dobro je i toliko a invalidnine nisu povecali ni za marku vec sedam godina sramota

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja