Grk Marinos Ricudis, koji je 1999. odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju SRJ, 18 godina kasnije kaže da je ponosan što je podržao Srbiju u borbi protiv svih i da je to bio fantastičan osjećaj.

Marinos Ricudis

Ricudis, tada kapetan broda "Temistoklis" i potporučnik ratne mornarice, odbio je direktno naređenje i vratio brod nazad u luku.

On za "Blic" kaže da je "izuzetno ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu".

"To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što dijelimo zajednička sećanja", kaže on.

"Bio je to fantastičan osjećaj donijeti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja", navodi.

Ta odluka je ostavila velike posljedice po njegovu karijeru. Ricudis je izbačen iz mornarice i danas je kapetan na jahtama, suđeno mu je pred više sudova, boravio je u zatvoru.

Kako kaže, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici donijeta za jedan dan.

Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dvije i po godine zatvora.

"Bio sam tri dana u vojnom zatvoru. Žalio sam se i apelacionom sudu preko svojih advokata, ali oni su podržali prvostepenu presudu", dodaje ovaj Grk. Odlučio je međutim da ide do kraja, pa je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, ali su se oni složili s odlukom grčkog suda.

"Naravno, to je bila nezakonita odluka. Takav je sistem. Tako je svuda", kaže on.

Srpska ambasada u Grčkoj je u skorije vrijeme stupila u kontakt s njim u namjeri da sazna da li bi prihvatio orden države Srbije.

On je to tada odbio.

"Rekao sam im da ne želim ništa i da sve zaslužuje vaš hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse", kaže Ricudis.