O zloupotrebi i štetnosti droga, upoznati učenici Centra srednjih škola

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 15. 09. 2017. - 14:05h

Učenicima prvog i drugog razreda Centra srednjih škola upoznati su sa zloupotrebom opojnih droga, o čumu su ih upoznali pripadnici Policijske uprave /PU/ Trebinje.

predavanje o drogama

Policijska uprava Trebinje nastoji da kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama upozori učenike na neke oblike devijantnog ponašanja koja mogu da se kvalifikuju bilo kao prekršaj ili krivično djelo.

Sa ovim predavanjem počele su njihove aktivnosti, a prošle godine održana su 54 predavanja na različite teme.

„Predavanja su bila o zloupotrebi opojnih droga i alkohola, vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilima, vožnje u alkoholisanom stanju“, rekla je portparol PU Trebinje Jovana Cvijetić.

predavanje o drogama

U toku 2017. godine evidentirana su četiri maloljetnika koja su kažnjena za počinjeni prekršaj – bilo da je riječ o posjedovanju ili konzumiranju opojnih droga na javnim mjestima.

Nakon zanimljivog predavanja, učenici su rekli da su dosta toga novog čuli o ovom zlu današnjice, iako su i do sada raspolagali sa određenim informacijama.

„Droga nije ni za koga i mislim da je ona veliki uzrok krize ne samo u porodici, već i u državi“, kazala je Katarina Pejčić, učenik Ekonomske škole.

Učenici završnih razreda ranije imali ovakva predavanja i upoznati su sa ovim problemom.

Prema njihovim riječima, da bi se neki problem riješio treba probuditi svijest o tom problemu i znati što više o njemu.

„Ovakva predavanja su uvijek korisna u školama, a i roditelji kod kuće nam pričaju dosta o tome, jer uzimati to je propast za pojednica, porodicu, društvo…“, rekla je Milica Čičković.

Komentari

Bilo bi dobro srednjoskolcima, 17-to godisnjacima od kojih ce mnogi uskoro polagati vozacki ispit, da se odrzi jedno kvalitetno predavanje o uzrocima cestog stradanja mladih i neiskusnih vozaca. Da to postane praksa, svi da vide, zadatak za direktore skola da organizuju.
Prikazati im i stravicne slike sa raznih mjesta udesa, tako ce svi dobro zapamtiti sta se desava i sta se moze desiti zbog ludovanja za volanom. Sav taj foto i video materijal se moze lako naci na internetu. Nije potreban ni projektor ako ga nema. Dovoljan je i veliki TV za povezati na laptop, oni su sada jeftiniji od projektora. Jedna slika govori vise od hiljadu rijeci.
Ne bi bilo lose da bude tu i neki ljekar iz hitne da on komentarise te slike udesa, povrede koje nastaju i posljedice (smrt ili invalidnost). Jos bi mogao ljekar da im da primjere od cega se najvise strada, npr skokovi u plitku vodu, udarci u glavu i sl.

Odgovori

Uzimanje para .

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja